‘Praljak je učinio nevjerojatan potez dostojan samo povijesno najhrabrijih vojskovođa i hrvatskih vitezova’

Patrik Macek/PIXSELL

Danas je u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora održana komemoracija za generala Slobodana Praljka u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. 

Komemoracija je službeno počela u 12 sati, ali su posjetitelji počeli ulaziti od 10 sati i upisivati se u knjige žalosti. Zbog velikog broja posjetitelja je postavljen i video zid ispred dvorane. Pred dvoranom se stvorila velika gužva.

Na komemoraciju za Slobodana Praljka došla su dva Plenkovićeva ministra, Tomo Medved i Damir Krstičević, premijerov savjetnik Vladimir Šeks, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, Marko Perković Thompson, a došli su i Mirko Norac i Dario Kordić.

“Slobodan Praljak bio je čovjek pun života, a nadasve je plijenio neskrivenim domoljubljem i bio nam je primjer do zadnjeg trenutka svog života. Bio je general koji je branio domovinu i čast vojske na čijem je čelu bio”, rekao je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general Pavao Miljavac.

Podsjetio je kako je Praljak završio tri fakulteta te pokazao da se ne zadovoljava prosječnošću. “Imao je snažnu ličnost i čeličnu volju. Vrlo brzo se nametnuo kao vođa, iako bez formalnog vojnog znanja, Osobine dobrog vojskovođe je pokazao u operaciji Lipanjska zora”, rekao je Miljavac.

“Na žalost, suđenje u Haagu nije bila poštena bitka. U takvim okolnostima učinio je nevjerojatan potez dostojan samo povijesno najhrabrijih vojskovođa i hrvatskih vitezova. Demonstrativno je odbacio optužbe protiv sebe da bi zaštito čast ljudi kojima je zapovijedao, nije se bojao poginuti. Sebi je demonstrativno oduzeo život pred zapanjenim očima onih koji su mu hladnokrvno nanosili nepravdu misleći da nema načina da ih pobijedi, ali nisu bili u pravu”, rekao je Miljavac.

Oni, kazao je, nisu znali da Slobodan Praljak ne zna za poraz i da uvijek pobjeđuje.

“Pao je za obranu voljene domovine kao ratnik, vojnik i general do zadnjeg daha. Generale i prijatelju, ponovno si zadužio Hrvatsku dugom koji se ničim ne može vratiti”, poručio mu je Miljavac.

Saborski zastupnik HDZ-a Miro Tuđman koji se na komemoraciji obratio i kao prijatelj i kao član Hrvatskog generalskog zbora ustvrdio je kako “Slobodan Praljak nijednu minutu nije želio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije niti bio”.

“Njegov zadnji čin u haškoj sudnici nije bio teatralna gesta niti bijeg od odgovornosti za svoje čine niti gesta kukavice u strahu pred osudom, niti potez očajnika koji u depresiji bježi od kazne. Njegova poruka kristalno je jasna: Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu”, rekao je Tuđman.

Komemoracija je trajala oko 40 minuta, a obitelj generala nije prisustvovala.

Tijek komemoracije:

12:47 Nakon govora Miljavca klapa je izvela državnu himnu poslije čega je komemoracija završila. Na komemoraciji je bio i ministar obrane Damir Krstičević.

 

12:34 Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je kako je Praljak bio čovjek pun života.

“Branio je čast vojske na čijem je čelu bio. Završio je tri fakulteta i pokazao da se ne zadovoljava prosječnošću. Imao je snažnu ličnost i čeličnu volju. Vrlo brzo se nametnuo kao vođa, iako bez formalnog vojnog znanja, Osobine dobrog vojskovođe je pokazao u operaciji Lipanjska zora”, rekao je Miljavac.

Podsjetio je kako je Praljak dobrovoljno otišao u Haag.

12:23 Prisutnima se obratio glumac Zlatko Vitez.

“Uvrstio se među hrvatske mučenike i njegovo će ime zlatnim slovima biti upisano u hrvatsku povijest”, kazao je Vitez.

Nakon obraćanja Vitez je recitirao Shakespearea.

12:08 Pristunima se obratio Miroslav Tuđman.

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac. On je s prijezirom odbacio nepravednu presudu. Njegova presuda je uvreda za svaku pravdu. To je teatar apsurda. Praljak ne bi bio Praljak da nije ustupio pred pristranim sucima. Nijednu minutu nije želio živjeti kao ratni zločinac”, rekao je Tuđman.

12:00 Komemoracija je započela recitiranjem Gundulićeve himne slobodi.

11:24 Velika dvorana Lisinski gotovo je u potpunosti puna

11:15 Postavljena je još jedna knjiga žalosti, ukupno treća

11:00 Stigao je i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo

10:54 Stigli su i brojni političari, među njima Miroslav Tuđman, Vladimir Šeks, Nikola Štedul, Luka Bebić, Ivan Penić, Zdravko Tomac, Željko Sačić, Pero Kovačević, Josip Lucić, Andrija Hebrang…

10:30 Posjetitelji se upisuju u knjigu žalosti.

10:02 Postavljen je videozid u predvorje, u slučaju da svi posjetitelji ne stanu

10:00 Dvorana Lisinski je otvorena.


Komentari