U Pragu svečano otkrivena spomen-ploča Josipu Jurju Strossmayeru

FOTO: Zagreb.hr

“Biskup Strossmayer među mnogim je slavenskim narodima upamćen kao njihov veliki mecena i podupiratelj.”

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, u društvu s veleposlanicom RH U Češkoj Republici Ines Troha i predsjednikom hrvatskog-češkog društva Marijanom Lipovcem, prisustvovao je svečanom otkrivanju spomen ploče hrvatskom biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, koju je otkrio predsjednik Sabora Božo Petrov.

Utemeljitelj Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (danas HAZU), hrvatski političar i đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer dobio je u utorak svoju spomen-ploču u Pragu, čijim je počasnim građaninom proglašen 1888. godine.

Otkrivanju spomen-ploče nazočio je i predsjednik Sabora Božo Petrov, koji je u dvodnevnom posjetu Češkoj.

“Biskup Strossmayer među mnogim je slavenskim narodima upamćen kao njihov veliki mecena i podupiratelj. Na osobit način je volio Prag u koji je često navraćao i kojemu je posvetio i svoj putopis Put Zlatnoga Praga”, kazao je Petrov na svečanosti, priopćeno je iz Sabora.

Vrhunac njegova djelovanja čini posljednja četvrtina 19. stoljeća, razdoblje u kojemu se u europskim okvirima izgrađivao pojam nacije i nacionalne države. “Strossmayer je itekako osjećao sudbinsku važnost toga procesa, a posebno potrebu afirmacije identiteta i posebnosti slavenskih naroda u Austro-Ugarskoj koji se prvotno ogledaju u njihovu dostojanstvu, jeziku, kulturi i povijesti”, naglasio je Petrov.

FOTO: Zagreb.hr
FOTO: Zagreb.hr
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””] J.J. Strossmayer (1815.-1905.), biskup đakovački i srijemski, utemeljitelj današnje središnje hrvatske znanstvene institucije, mecena hrvatske kulture i veliki promicatelj južnoslavenstva, imenovan je 1888. godine počasnim građaninom Praga u kojemu je 1925. godine dobio i svoj trg.[/box]

“Ova današnja svečanost potvrđuje i dokazuje uspjeh ulaganja u odnose naših dvaju naroda, čija poveznica seže daleko u prošlost. Josip Juraj Strossmayer jedan je od tih velikana koji  su svojim osobnim angažmanom i svojim djelima zauvijek zadužili generacije Čeha i Hrvata”, rekao je gradonačelnik Bandić te zahvalio Hrvatsko-češkom društvu na inicijativi, ali i na drugim mnogobrojnim akcijama kojima se promiču hrvatsko-češke veze.

Spomen-ploča postavljena je na praškom Strossmayerovom trgu na inicijativu predsjednika Hrvatsko-češkog društva Marijana Lipovca te u suradnji hrvatskog veleposlanstva, Grada Zagreba i načelnika gradske četvrti Praga 7 Jana Čižinskýa.

Tekst spomen-ploče sastavio je Marijan Lipovac, a nacrt ploče izradio je arhitekt Vlado Milunić.


Komentari