POZNATOME REDATELJU PROVALILI U STAN: ‘To nije slučajnost, očito je da se radi o zastrašivanju’!

Foto: Flickr

Ukrali mu nešto zlatnine, a za sobom su ostavili 30 eura.

Intendantu riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Oliveru Frljiću, nepoznati počinitelji provalili su u stan u Zagrebu, a nekoliko dana ranije u stan su provalili i njegovoj djevojci, stan njegove djevojke također se nalazi u Zagrebu. Frljić je kazao kako smatra da su provale nisu slučajnost te kako su one povezane s prijetnjama koje posljednje vrijeme dobiva.

Očito je da se radi o zastrašivanju. Da imam para, sigurno ih ne bih držao u stanu. Osim toga, pronašao sam 30 eura koji su ostali iza njih, što je dosta sumnjivo, ako se radilo o pljački”, rekao je Frljić, prenosi Jutarnji list.

Kaže kako je u svoj stan stigao u nedjelju u kasnim večernjim satima, a kako tvrdi, zatekao je neobičnu situaciju. Stan mu je bio razbacan, kao i njegovoj djevojci u petak, a ukradeno mu je, kako kaže, nešto zlatnine. Istaknuo je kako u njegovu stanu nitko nije boravio od srijede i da ne zna kada se provala mogla dogoditi.

Razlozi zastrašivanja

“Učestale prijetnje kojima sam izložen gotovo od prvog dana intendanture u riječkom HNK, a kojima je značajan doprinos dao i dio aktualne političke vrhuške – u tom kontkestu svakako treba izdvojiti predizborno obećanja prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, da će riječki HNK ponovno učiniti hrvatskim i narodnim kad osvoji vlast, kao i nedavno pismo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u kojem je našla puno razumijevanja za nesnošljivost prema pojedinim javnim osobama, uključujući i mene, te time dala zeleno svjetlo ulici da se obračuna s nacionalnim vješticama – ovaj vikend dobili su i novu dimenziju jer su se preselili i na bližnje mi”, ispričao je Frljić.

Tvrdi kako ovo nije slučajnost i kako je ovo čin zastrašivanja. “Najprije je u petak provaljeno u stan moje djevojke u Zagrebu, a zatim sam u nedjelju otkrio da se isto dogodilo i s mojim stanom. Jasno je da ovdje ne može biti riječi o nikakvoj slučajnosti, već o jasnoj poruci što bi se moglo dogoditi sljedeće ukoliko nastavim sa svojim javnim djelovanjem. Očigledno svi dosadašnji načini zastrašivanja – od anonimnih prijetećih pisama, od kojih je jedno sadržavalo fotografiju na kojoj je bio namontiran prizor odsijecanja moje glave, preko ljetošnje opsade riječkog HNK od strane ratnih veterana i navijača koji su unisono skandirali da će mi se napiti krvi, višektranih dojava da je u kazalištu postavljena bomba ili nedavnog vinkovačkog grafita “Smrt Oliveru Frljiću” – nisu urodili željenim plodom, pa je Nepoznati Netko odlučio ući i u moju privatnu sferu”, tvrdi redatelj.

Okomio se na Vladu i predjsednicu

Frljić smatra kako je za ovu situaciju odgovorna Vlada i predsjednica. “Pri tom gotovo da bode u oči koliko je ovaj zadnji čin u suglasju sa svim onim što u javnom prostoru protiv mene govori HDZ. Ukoliko ne postoje institucionalni mehanizmi kojima bi me ova stranka i njezini sateliti mogli smijeniti s funkcije koju trenutno obavljam, onda uvijek postoje oni neinstitucionalni – udariti na obitelj ili djevojku. U više navrata sam rekao da ću upravo predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović držati odgovornom ukoliko se nakon njezinog huškačkog pisma dogodi eskalacija fizičkog nasilja. Iako se fizičko nasilje još uvijek nije dogodilo, za ovaj novi ciklus zastrašivanja koji je uperen i protiv mojih bližnjih, držim odgovornima upravo nju i političku partiju iz koje dolazi. Njihovo javno djelovanje već duže vrijeme potiče atmosferu netolerancije i mržnje, medijskog nasilja, a erupcija fizičko nasilje pitanje je dana. Nažalost, imamo vlast koja vodi specijalni rat protiv svojih građana”, priča Frljić.

Kazao je kako od policije nije dobio traženu pomoć, a usput je prozvao i ministra Orepića. “Zanimljivo je da sam sinoć, nakon otkrića provale, u više navrata policajcima koji su vršili uviđaj govorio o prethodnoj provali, gotovo identičnoj izvedbi, svim prijetnjama kojima sam izložen i sumnji da se radi o planskom zastrašivanju. Također sam ih molio da kontaktiraju dežurnog krim-inspektora i obavijeste ga o tome, ali su mi rekli da moram, ukoliko imam takve sumnje, otići sam u policijsku postaju i to prijaviti. U policijskoj postaji su mi dežurni krim-inspektori, umjesto da naprave uviđaj i skupe eventualni dokazni materijal, objašnjavali razliku između uvrede i prijetnje. Tako sam naučio da, kad mi netko na ulici dovikne “Frljiću, četniče”, to predstavlja uvredu, a kad mi pak netko prijeti da će mi se napiti krvi, to se već može kvalificirati kao prijetnja. Iako sam im detaljno objašnjavao kontekstu i sve što mi se događalo, nisam dobio nikakvu policijsku zaštitu. Gospodine Orepić, nadam se da će se stvari malo promijeniti kad me sljedeći put netko fizički napadne”, zaključio je Frljić.


Komentari