Poznato je tko su kupci stanova za koje se sumnja da pripadaju Milanu Bandiću

Facebook

Par koji zagrebačkoj javnosti nije poznat, koji je živio u Imotskom, a koji trenutačno živi u BiH.

Mate Brzica, prijatelj iz djetinjstva Milana Bandića i njegova supruga Silvana kupci su triju stanova i garaže u Zagrebu, vrijednih oko 3,3 milijuna kuna, na koje je Županijski sud u listopadu prošle godine stavio zabilježbu temeljem zahtjeva USKOK-a u sklopu akcije Agram zbog sumnje da stanove nisu njihovi već da iza svega stoji prvi čovjek Zagreba, piše Tportal.

Par koji zagrebačkoj javnosti nije poznat, koji je živio u Imotskom, a koji trenutačno živi u BiH, kupovao je stanove tijekom 2009., 2010. i 2011. uplaćujući gotovinske iznose u korist i na račune tvrtki Geoprojekt i Paron.

Nepoznat je to detalj iz afere u kojoj je prije godinu dana uhićen gradonačelnik, niz njegovih najbližih suradnika, gradskih pročelnika, tadašnji šef Holdinga Slobodan Ljubičić i poduzetnik Petar Pripuz. Afera Agram rezultira je desetkom istraga od kojih neke još traju, četiri su za sada pretočene u optužnice; afere GUP, U ime obitelji, Nadstrešnice i Bundekfest.

Od četiri podignute tri optužnice još nisu pravomoćne, čekaju se odluke Vrhovnog suda, dok je ona za pogodovanje inicijativi ‘U ime obitelji’ odbačena jer je utvrđeno da nema elemenata kaznenog djela.

Bandiću je nakon uhićenja Županijski sud u listopadu 2014. blokirao imovinu, gradonačelnik se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu koji je žalbu u siječnju 2015. odbio, a novinari su po odbijanju iste doznali da je osim žalbe i prigovor na blokadu nekretnina navedenih u svojoj imovinskoj kartici uložio žalbu i prigovor i na stan i garažu na Horvaćanskoj cesti 75 i stan na Krugama 5 i Gračanskoj cesti 145 F.

Kao vlasnici nekretnina, iako su kupljene 2009., 2010, 2011. godine, vode se tvrtkeGeoprojekt (Horvaćanska i Kruge) i Paron (Gračanska cesta). Paron je pak obuhvaćen optužnicom u aferi GUP u kojom je obuhvaćen niz tvrtki koje su za 68,8 milijuna kuna profitirale izmjenama GUP-a, a obje tvrtke poznate su po nizu razmjena zemljišta sa Gradom Zagrebom od kojih su mnoge u bile dvojbene.

Iako su kao vlasnici nekretnina navedene tvrtke koje su ih gradile Mate Brzica zatportal ustvrdio je kako je riječ o nekretninama koje su u njegovu vlasništvu.

Mate Brzica bio je pomoćnik ministra prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša u Vladi Zapadnohercegovačke županije, potom je bio i ministar u istom ministarstvu, a danas radi kao građevinski inspektor u općini Grude. Prema podacima Centra civilnih inicijativa BiH bio je najlošije ocijenjeni ministar u Vladi u periodu 2007 -2010 u koju je stigao na pola mandata i za to vrijeme je zaradio nešto manje od 50 tisuća KM odnosno 200.000 kuna.

Brzica je bio i dugogodišnji član i predsjednik HDZ-a 1990. u Grudama kojeg je napustio u ljeto 2012. godine. Unatoč članstvu u HDZ-u bio je na usluzi svom prijatelju iz djetinjstva i škole 2009. godine kada mu je vodio stožer u Hercegovini za predsjedničke izbore.

Bandić pak od odbijanja žalbe od strane Vrhovnog suda i prigovora danog u zemljišnim knjigama na rješenje Županijskog suda uporno ponavlja da tri sporna stana i garaža nisu u njegovu vlasništvu te da je sve što ima su stan, garaža uBužanovoj, vikendica i zemljište na Slavagori kod Samobora dok mu supruga ima naslijeđeni manji stan u središtu Zagreba.

Njegov odvjetnik Krešimir Krsnik svojedobno je demantirao i novinske napise da je gradonačelnik izvanknjižni vlasnik četiriju nekretnina. Odgovor zašto je, ako nema veze sa svim tim, stavio prigovor nikad nije dao .


Komentari