Poznati zagrebački odvjetnik branit će se pred sudom: ‘Olakšao’ imućnu obitelj za 30 milijuna kuna

Nakon jednogodišnjega kriminalističkog istraživanja zagrebačka je policija kazneno prijavila poznatog odvjetnika i aktivista Židovske općine u Zagrebu, 71-godišnjeg Seada Tabakovića, zbog sumnji da je svoju 69-godišnju klijenticu “olakšao” za oko 30 milijuna kuna, objavio je Jutarnji list.

Njegova klijentica bila je 69-godišnja Gabriela Kamnatik, nasljednica obitelji dr. Milana Marića, rođenog Mayer, jedne od najimućnijih hrvatskih židovskih obitelji u razdoblju prije Drugoga svjetskoga rata. Tabaković je umirovljenicu zastupao u postupcima povrata imovine koja je njezinoj obitelji bila oduzeta u vrijeme ustaškog režima.

Sumnja se da je Tabaković kao njen odvjetnik, bez njezina znanja i u dogovoru s drugima, zaključivao razne ugovore kojima bi prisvajao novac i imovinu u vlasništvu oštećene.

Inače, obitelj Marić, odnosno Mayer, smatra se jednom od začetnika naftne i farmaceutske industrije u Hrvatskoj, iz čijih su tvrtki potekli današnje INA i Pliva. Uz to, bili su i značajni dioničari američke naftne tvrtke Shell. Mayerovi su bili vlasnici i brojnih nekretnina u Hrvatskoj, a pogotovo u Zagrebu, od kojih je vjerojatno napoznatiji ljetnikovac Werner na Tuškancu, vrijedan najmanje 17 milijuna kuna.

Uz Tabakovića, policija sumnjiči i poznatog zagrebačkog poduzetnika Milana Carića te Carićeva sina Marka, kojima se na teret stavlja da su zajedno s Tabakovićem oštetili Gabrielu Kamnatnik za oko sedam milijuna kuna. U cijelu priču impliciran je i Tabakovićev poznanik Mario Mandić, kojega se sumnjiči da je pomoću fiktivnog duga “sjeo” na imovinu Gabriele Kamnatnik.

“Ja sam jedini tu oštećen i jedini sam koji je zaista dao novac. Doveden sam u taj ured kao trgovac nekretninama da kupim kuću na Tuškancu i prava iz povrata u pola kuće u Gajevoj. Ja sam gospođi isplatio kaparu od 450.000 eura i očekivao sam da će država kupiti tu kuću u zamjenu za neke zagrebačke lokale, koji su mene zanimali”, rekao je Milan Carić za Jutarnji list.

“Sve mi je potpisala i ona osobno. Imam desetak tih dokumenata”, dodaje Carić.

Tabakovića i njegove suradnika sumnjiči se da su Gabrielu Kamnatik oštetili za ukupan iznos od oko 30 milijuna kuna.


Komentari