Poznati zagrebački fotograf zgrožen: ‘Prostor oko HNK pretvara se u provincijalni dernek kakvog Zagreb još nije upoznao’

en.wikipedia.org

Poznati zagrebački fotograf Jasmin Krpan koji za sobom ima respektabilnu međunarodnu karijeru objavio je na svom Facebook profilu slike pokraj Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) nakon jednog od “druženja” vikendom.

Naime, nakon karantene prostor oko HNK postao je omiljeno okupljalište mladih koji tamo navečer slušaju glazbu i druže se do kasnih noćnih sati.

Zvuči pozitivno, no ipak jutro nakon njihovog druženja najveće hrvatsko kazalište okupirano je smećem i mirisom urina.

“U posljednje vrijeme prostor oko HNK postao je “in” mjesto u gradu. Lokalni mediji dali su mu etiketu mjesta na kome vrijedi biti viđen. I zaista svakog petka i subote stotine i stotine ljudi svih spolova i seksualnih opredjeljenja je oko HNK. Na stepenicama HNK mogu se vidjeti tzv. pankeri – manji broj, zatim hipsteri s bradama i hipsterice koje lupaju selfije za Instagram. Na prvi pogled urbano da urbanije biti ne može.

Ali, stvarnost je posve drugačija. Malo je tu urbanog. Vikendom navečer prostor oko HNK pretvara se u provincijalni dernek kakvog Zagreb još nije upoznao. Na pitanje da li su ti hipsteri i pankeri krivi rekao bih – naravno da nisu. Oni su samo jedan od simptoma Hrvatske danas koja je bolesna do srži.

Hrvatska danas boluje od moralne ebole. Sve je u njoj naopako. U zemlji koja se dići da je 90% katolićka nasilje je dominanta kategorija u društvu. To je nasilje vidljivo na svakom koraku, svakog a dana. Sve sto je moralno i društveno prihvatljivo, tolerantno u odnosu na drugačije u Hrvatskoj kao da je pomnoženo s -1.

Hrvat koji voli svoju domovinu, cesto tu LJUBAV iskazuje MRŽNJOM prema Srbima. Oni sofisticiraniji domoljubi mrze gay populaciji, a oni s fakultetskom diplomom mrze masone. I da, takvi domoljubi nisu manjina već većina.

Zagrebački hipsteri svoju privrženost URBANOM iskazuju tako da u centru grada naprave seoski DERNEK sa svinjcem iz sebe. Manjina? Pa prošećite u ponoć u petak oko HNK ili uživajte u cajka soundu u isto doba na isti dan na Cvjetnom.

U slučaju domoljuba koji arlauče uz Thompsona u duhu “Srbe na vrbe” i hipstera koji pije na stepenicama HNK i mokri i bljuje po fasadi kazališta u osnovi je jedno – nasilje.

Kako izgleda prostor oko HNK 2 dana nakon hipsterskog derneka možete vidjeti na fotografijama. I sam se pitam sto zapravo rade da tako unerede taj prostor. Razlijevaju svoja skupocjena pića. Da, skupocjena je ima među njima i takvih koji donose šampanjce, Walkera, Bombay gin. Pića koja sam vidio svojim ocima. A, pankeri koji tamo dolaze zadovoljavaju se da razbiju koji prozor na zgradi HNK ili bace staklenu bocu u garderobe kroz otvorene prozore. Naravno tu su i mladi “grafiti” talenti koji ne mogu odoljeti da sprejem ne našaraju svoje žvrljotine.

Dolazak na predstavu u HNK s mirisom mokraća s fasade vise nije ugodno iskustvo”, stoji u njegovoj objavi.

ZAGREPČANKA ZGROŽENA: Velika i mala nužda obavljaju se po zidovima i ulazima HNK


Komentari