POZITIVNO ISKUSTVO POROĐAJA: Majke, stiže novi projekt koji će vas oduševiti!

www.publicdomainpictures.net

Sudjeluju rodilišta KBC Rijeka, KB Merkur, KB Sveti Duh i OB Zabok.

Nakon što se Hrvatska pridružila prestižnom krugu zemalja u kojima sva rodilišta imaju titulu „Rodilište prijatelj djece“, edukacijom ginekologa, neonatologa, primalja i medicinskih sestara iz četiri hrvatska rodilišta pokrenut je pilot program „Rodilište – prijatelj majki i djece“.

Prilagođavanje rodilišta potrebama majki

Cilj zajedničke inicijative Ministarstva zdravstva i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku je daljnje prilagođavanje rodilišta potrebama majki, poboljšanje komunikacije između zdravstvenih djelatnika i rodilja, bolje informiranosti i partnerstva.

U pilot programu, koji Hrvatska pokreće među prvima u svijetu, sudjeluju rodilišta KBC Rijeka, KB Merkur, KB Sveti Duh i OB Zabok.

S velikim zadovoljstvom pozdravljam održavanje ove edukacije, kojom se Hrvatska, kao jedna od prvih u svijetu, pridružuje ovom vrijednom pilot programu.

Ova edukacija omogućit će našim zdravstvenim stručnjacima da kroz stjecanje znanja i novih komunikacijskih vještina te razmjenu iskustava unaprijede kvalitetu svog rada, na dobrobit majki i djece“, istaknuo je državni tajnik prim. Željko Plazonić, dr.med.

Boravak u rodilištu i porođaj za svaku su majku posebno vrijedni, ali i osjetljivi trenuci koji se pamte cijeli život.

Vjerujemo da će uvažavajuća načela i unaprijeđeni modeli skrbi koje će hrvatska rodilišta uvoditi kroz program „Rodilište – prijatelj majki i djece“ donijeti dobrobit za sve.

Kao zemlja koja među prvima počinje s provedbom ovog programa imamo priliku biti primjer dobre prakse i unaprijediti kvalitetu zdravstvenog sustava“, istaknula je predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Kriteriji koje rodilište treba ispuniti

Svaka žena ima pravo na pozitivno iskustvo porođaja i na dostojanstvenu i suosjećajnu skrb tijekom porođaja.

Neki od kriterija koje rodilište treba ispuniti kako bi postalo „Rodilište – prijatelj majki i djece“ su:

  • Omogućiti ženama u trudovima samostalan odabir željenog položaja, te konzumaciju hrane i tekućine
  • Omogućiti ženama odabir osobe u pratnji na porođaju
  • Promicati ozračje partnerstva i uvažavanja između osoblja i rodilja
  • Smanjiti primjenu tradicionalnih postupaka kao što su epiziotomija, prokidanje vodenjaka i izazivanje trudova
  • Omogućiti upotrebu nefarmakoloških i farmakoloških metoda ublažavanja boli
  • Promicati kontakt “koža na kožu” majke i djeteta neposredno nakon poroda te aktivno podupirati s majke da što češće drže i doje svoju djecu

Očekuje se da će provođenje pilot programa, koji se temelji na Smjernicama Međunarodnog udruženja ginekologa i opstetričara, trajati do sredine lipnja 2017.

Nakon pilot provedbe u hrvatskim rodilištima stručna radna skupina koju je osnovalo Ministarstvo zdravstva izradit će preporuke za nacionalnu primjenu programa „Rodilište – prijatelj majki i djece“.


Komentari