Provjerili smo u kakvom je stanju atomsko sklonište u Novom Zagrebu: Sedam godina od požara izgleda opasno, zapušteno i prljavo

Foto: Zagreb.info

Mario Travnikar jedan je od trojice predstavnika stanara najveće zagrebačke zgrade – Mamutice. Posljednjih dana ne miruje jer se intenzivirala potraga za atomskim skloništima u Zagrebu, a njegova – najmnogoljudnija zgrada – ima tri, ali nemaju ključeve!

Kako nam je ispričao Mario, prije sedam godina u atomskom skloništu ispod KUC-a Travno, izgorjelo je atomsko sklonište, a do danas – ništa se nije poduzelo po pitanju njegova preuređenja ili uopće- uređenja.

“Akademski slikar je koristio prostor koji se zapalio. Tamo je držao boje, kistove, razrjeđivače, materijale, pa se valjda to sve zapalilo”, ispričao nam je. Požar se gasio puna dva dana, a Javna vatrogasna postrojba Zagreb, taj požar proglasila je jednom od većih intervencija 2015. godine.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Zaključano i zaboravljeno

Da nije do Marija i još dvoje suvlasnika, pitanje atomskog skloništa za Mamuticu još uvijek bi visjelo iznad glava. Zahvaljujući njima sada visi iznad Gradske uprave. No, kako kaže, ništa se puno nije promijenilo u sedam godina.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

“Bio je pod ključem stalno i dan-danas je pod lokotom i mi ne možemo unutra”, rekao je Mario i pita se u čijoj su skloništa nadležnosti.

Ne budi mu dosadno, već je nekoliko puta pisao gradskim službama, “a odgovor od Grada Zagreba čekao sam osam dana”, ispričao nam je.

“Dobio samo odgovor od predsjednika Vijeća GČ Novi Zagreb – Istok u kojem stoji da je to gradsko sklonište i da će se gradska uprava pozabaviti time.”

Foto: Grad Zagreb

Inače, Zagreb je nakon tjedan dana pritisaka novinara objavio popise javnih gradskih skloništa, a one blokovske objavit će narednih dana. Pohvalili su se i kako grad ima preko tisuću skloništa, koja su prema nekim procjenama dostatna za 20-ak posto populacije Zagreba.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Kako nam Mario kaže, Mamutica ima tri skloništa, a sva pripadaju njegovoj mega-zgradi, a “u njih trebaju još ući i stanari ‘zgradice’ koja se nastavlja na njihovu”.

Dvije i pol tisuće ljudi nema kamo

“Mamutica ima preko dvije i pol tisuće stanovnika, a susjedi posljednjih dana stalno pitaju gdje je naše sklonište i u kakvom je stanju”, kazao nam je Mario i rekao da im on dok grad ne odgovori “ne može reći ništa”.

No, odgovor koji je stigao od Grada, osam dana nakon, govori da je skloništa javno i da njime upravlja Grad Zagreb. A kada će početi upravljati, to još nitko ne zna. Ponajmanje Mario koji, sa još dvoje kolega, upravlja zgradom u kojoj živi preko dvije tisuće ljudi.


Komentari