Požar na Jarunu: Gdje je nestao gradonačelnik i ravnateljica gradskih knjižnica?

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zbog požara na Jarunu knjižnica Staglišće zatvorena je već tjedan dana.

Na mail portala Zagreb.info stigla je primjedba čitatelja koju prenosimo u cijelosti:

“Evo već je tjedan dana kako ne radi knjižnica STAGLIŠĆE na zagrebačkom Jarunu, smrad nakon požara i dalje traje uz pitanje – tko je kriv i što je uistinu gorjelo? NE “gorilo” kako je stajalo u jednom nepismenom novinarskom naslovu, baš kao i nedavno na jednoj naslovnici gdje je stajalo kako je “vlak samlio automobil” dok elementarna pismenost zbori – vlak je samljeo automobil i nije gorilo nego gorjelo! Gorilo je u Večernjaku a automobil je samliven u 24 sata.

Dakle, na Jarunu je “gorila” garaža ispod zgrade gdje i danas stoji veliki natpis nekadašnje pizzerije EDO, čije ingeniozno arhitektonsko rješenje do boli devastira i nagrđuje plato ispred poslovnice Zagrebačke banke, knjižnice STAGLIŠĆE i KONZUMA, radovi na renoviranju platoa traju i kotrljaju se takvim tempom (ako u međuvremenu pola kvarta ne odleti u zrak) da je posve izvjesno – završit će do kraja godine, ostaje pitanje, koje…


Što bi se dogodilo da je samo jedna od više plinskih boca koje su vatrogasci izvadili iz požarom zahvaćenog podruma eksplodirala? Uslijedila bi serija eksplozija i tada bi pola kvarta otišlo u zrak: zar ovo nije dovoljno za makar kurtoazni, lažno samilosni ili populistički posjet gradonačelnika Bandića i ravnateljice Gradskih knjižnica Davorke Bastić?

Zasad je a vjerojatno će tako i ostati (u Hrvatskoj nitko nije kriv kada se nešto slično dogodi, ma kriv je Pero iz VODOVODA ili Barica s Dolca) – uzrok požara nepoznat, službenici PU zagrebačke odradili su svoje, baš kao i oni iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama: tragedija je pukim slučajem izbjegnuta, no kada ćemo saznati krivce ili krivca? Jer, u pitanju je bila teška ugroženost života ljudi i imovine! Razumijemo gradonačelnika, ima on daleko važnijih problema uoči lokalnih izbora, no zar je ravnateljici Gradskih knjižnica na odlasku tako dalek put do knjižnice STAGLIŠĆE?

No zato je prije odlaska u mirovinu ravnateljica Bastić realizirala “kompjutorizaciju” i knjižnice STAGLIŠĆE, unatoč brojnim razlozima koji govore da je uporaba kompjutora korisnicima knjižnice sada bitno otežana. Prije svega, prekidima korištenja kompjutora svakih pola sata čime je stvoren diskontinuitet koji iritira i otežava korištenje kompjutora. Što se tiče solventnosti inicijatora i “izvođača radova” ispada da su jedino oni u plusu. Koga boli briga za korisnike knjižnice! Također je sigurno, bitno je poboljšano “oko velikog brata”, konkretno, kontrola sadržaja korisnika! A knjižnica i postoji zbog korisnika zar ne ravnateljice? Vjerojatno bi ravnateljica povukla bolji potez da je svojom “kompjutorizacijom” omogućila brži pristup internetu ( danas su to igre bez granica, govorim iz iskustva, primjerice o knjižnici u Prečkom ili Bogdana Ogrizovića) a o “kapitalnom ulaganju” u kupovinu najobičnijeg i najjeftinijeg kompjutorskog miša suvišno je i govoriti. Baš kao i o eventualnom pohodu gradonačelnika Bandića ili ravnateljice Bastić knjižnici koja je ulazila u opis i njenog radnog mjesta…zašto ne i gradonačelnikovog nakon blatnjavih pohoda Kozari putovima ili bokovima?”

 

Komentari