POZADINA OSTAVKE DARINKA KOSORA! ZAGREB U RUKAMA HDZ-a? Ovo je njegov najizgledniji nasljednik!

Marko Lukunic/PIXSELL

Ostavka Darinka Kosora na mjesto šefa zagrebačke Gradske skupštine pokazatelj je kako Vlada u ovom sastavu, broji svoje posljednje dane.

I dok je još jučer, točnije neposredno prije parlamentarnih izbora, šef HSLS-a Darinko Kosor uživao potporu Tomislava Karamarka koji ga je svojevremeno i spasio od igre koju su započeli zagrebački HDZ na čelu s Andrijom Mikulićem te aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, čini se kako je došlo vrijeme za preslagivanje omjera moći na zagrebačkoj političkoj sceni što će na kraju, uvelike utjecati i na to kako će izgledati, sve izglednije, nova hrvatska Vlada.

>>> TAJNI DOGOVOR BANDIĆA I KARAMARKA: Andrija Mikulić na čelu Gradske skupštine?

Naime, iako nije tajna kako su HDZ i Milan Bandić  godinama ispod stola vodili pregovore i dogovore, odnosno drugim riječima  bili u ”tihoj koaliciji”, od kraja 2015. godine sve je puno jasnije. Podsjetimo, zahvaljujući HDZ-ovoj potpori Gradska skupština usvojila je proračun Grada Zagreba za 2016. godinu, a Milan Bandić za dlaku je za dlaku izbjegao nove izbore zahvaljujući upravo potpori HDZ-ovih zastupnika. Pošto Bandić još od proljeća nije imao većinu u Gradskoj skupšitini, s obzirom da je tada raskinuo s HSLS-om i HSS-om, ovo je partnerstvo Bandića i HDZ bilo presudno za njegov opstanak u Zagrebu.

Zanimljivo, odmah nakon što je HDZ svojom podrškom osigurao izglasavanje Bandićevog sporazuma, stranka s kojom je Bandić izašao na ove parlamentarne izbore – Bandić Milan 365 – podržala je Domoljubnu koaliciju stoga je jasno da HDZ-ove ruke u Skupštini nisu bile besplatne, odnosno da se očito radi dogovorenom međusobnom pomaganju Milana Bandića i HDZ-a – svakome u njegovom dvorištu.

Kosor već duže smetao Karamarku i Bandiću

Ostavka Darinka Kosora ne iznenađuje upravo zato što se već se duže vrijeme nagađa upravo o dogovor u zagrebačkog HDZ-a i Milana Bandića oko svrgavanja Darinka Kosora s mjesta prvog čovjeka Gradske skupšine grada Zagreba. S druge strane, javna je tajna kako je upravo Holding mjesto u kojem je Bandić sklanjao svoje moćne političke protivnike (op.a upravo zato ne čudi što je smijenio novu Upravu imenovanu bez njegovog znanja, točnije u vrijeme njegove odsutnosti s ”blagoslovom” Sandre Švaljek koju je također vrlo brzo eliminirao), a Gradska skupština ništa je nego mjesto obračunavanja s istima.

Facebook
Facebook

Upravo zato, očekivalo se kako će prva smjena nakon Bandićeva povratka iz Remetinca biti smjena Kosora s mjesta predsjednika zagrebačke Gradske skupštine i instaliranje aktualnog HDZ-ovog potpredsjednika Andrije Mikulića koji je trenutno, naizgledniji kandidat na ovu funkciju.

Prema tvrdnjama naših izvora, Kosoru tada nije dugo trebalo da shvati što mu se događa iza leđa te da si Bandićevim povratkom, HDZ-ov Andrija Mikulić priprema zasjedanje u fotelju Skupštinskog predsjednika. Podsjetimo, zagrebačkog gradonačelnika naljutio je Kosorov pokušaj destabilizacije Bandićevih zastupnika kroz temu odvajanja Gradskog ureda za kulturu na dva dijela zbog čega su isti, na direktivu svoga šefa koji je tada bio iza remetinečkih rešetaka, napustili koaliciju s Kosorovim HSLS-om.

Međutim, čini se kako Darinko Kosor i njegov HSLS nisu dovoljno jak motiv i razlog za prekid suradnje HDZ-ovaca i zagrebačkog gradonačelnika koji je u ovome trenutku, prema svemu sudeći, od velike važnosti za sastavljanje buduće Vlade, odnosno njezino sve izglednije preslagivanje.

Zašto? Bandićeva moć u Zagrebu neupitna je, a podsjetimo kako su upravo glasovi iz metropole u slučaju predsjedničkih izbora presudili u korist Hrvatske demokratske zajednice, odnosno njihove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović koja je pokazala kako ova domoljubna stranka u Zagrebu ima itekako neiskorišten glasački potencijal.

Prema svemu sudeći, čini se kako je Karamarko uvidio korist koju može imati od zagrebačkog gradonačelnika te kako mu ovome trenutku on predstavlja puno korisnijeg partnera nego što je to Kosorov HSLS jer je očito, Domoljubi surađivati s Mostom više ne mogu, predsjednica Grabar Kitarović sve je nezadovoljnija radom Vlade, kao i sami građani pa je jasno – vrijeme za promjene više se ne može odgađati.

”Raspitajte se koliko su Bandić i njegovi pročelnici potrošili na reprezentaciju i putne troškove,” dodao je Kosor u jasnom obračunu s Bandićem, koji je zbog političkih prilika unutar Domoljubne koalicije, počeo još prije nekoliko dana…

>>> ZBOG AFERE PROČISTAČ, PADA DARINKO KOSOR: HDZ i Bandić uskoro se rješavaju šefa HSLS-a?

 


Komentari