POVUČENA TOČKA O AUTOTAKSI PRIJEVOZU: ‘Dajmo ljudima da rade, ukinimo moratorij na dozvole’

Ivan Ramađa

Na 45. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba s dnevnog reda povučena je točka o autotaksi prijevozu.

Iz zagrebačkog SDP-a poručuju da se time omogućilo uvođenje moratorija na nove dozvole za taksiste, što grad unazađuje, umjesto da uzor tražimo u europskim metropolama.

Taksi službe u Zagrebu godinama su problematično pitanje. SDP je dio problema riješio ukidanjem monopola nad taksi prijevozom, što je omogućilo konkurentsko natjecanje povišenjem kvalitete usluge i snižavanjem cijena. Tako se Zagrepčankama i Zagrepčanima pružila mogućnost izbora sigurnog i udobnog prijevoza, bez bojazni od previsokih tarifa.

“Prije svega očito je da se na sve moguće načine pokušava spriječiti dolazak konkurencije. Prvo su izmišljali pravilnike pa su s pravilnicima htjeli odgoditi odluku, a sad kad im je ponestalo inspiracije, sad su povukli odluku s dnevnog reda i na taj način onemogućili ljudima da rade. Onemogućili su im da prehranjuju svoje obitelji, da uredno plaćaju porez te novim taksistima da dođu na tržište. To je potpuno neprihvatljivo, to ne ide u prilog konkurentnosti. To upravo ruši konkurentnost u gradu Zagrebu i štiti monopol. Prema tome, naš stav je tu vrlo jasan: dajmo ljudima da rade, ukinimo moratorij na dozvole, omogućimo zagrebačkom taksiju da bude još bolji i kvalitetniji, baš onako kao što je to učinio SDP prije nekoliko godina kada smo donijeli odluku koja je pospješila da zagrebački taksi postane bolji i kvalitetniji, naravno, i jeftiniji za građane Zagreba. Dakle, konkurencija znači bolju cijenu, omogućimo ljudima da rade i nemojmo se skrivati na ovaj način povlačenjem odluke i bježati. Nemojmo omogućavati nelojalnu konkurenciju odnosno monopol”, kazao je novinarima Davor Bernardić (potpredsjednik SDP-a) u pauzi sjednice Gradske skupštine.


Komentari