Povratak gripe: HZJZ prati zarazu 12 tjedana, evo kakva je situacija u Zagrebu

Foto: Screenshot/YouTube

Kako je koronavirus sve manja zdravstvena prijetnja zbog procjepljivanja i blažeg soja omikrona, vratila se i bolest koja je 2020./2021. gotovo nestala, ili barem u Hrvatskoj nije bila potvrđena nijednim laboratorijskim testom.

Ove sezone, vratila se gripa, ali kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), u nižim brojevima nego u 2019. godine.

Zadnje izvješće HZJZ-a, koje je pratilo zarazu gripom u 12. tjednu koji se zaključio s 27. ožujkom, ukupno je u Hrvatskoj 2934 prijavljenih zaraza.

Od toga je najviše zaraženih na 100 000 stanovnika u Krapinsko-zagorskoj (458.5),  Šibensko-kninskoj županiji (407.3) te Ličko-senjskoj županiji (333.6).

Zanimljivo, Virovitičko-podravska i Splitsko-dalmatinska županija jedine nemaju prijavljen nijedan slučaj gripe u cijeloj državi.

Gripa nije poštedila Zagreb, koji u 12. tjednom bilježi 49.4 slučaja, time stojeći bolje od Zagrebačke županije, koja ima 67.5 slučajeva.

“Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više. U 12. tjednu bilo  je 38,6 % uzoraka pozitivnih na gripu, i to isključivo virus gripe tip A. U svim subtipiziranim uzorcima pozitivnim na gripu A potvrđen je virus A/H3N2”, navodi HZJZ u svome izvješću.

Dodali su i kako je ove sezone prijavljen samo jedan smrtni slučaj koji se dovodi u vezu s komplikacijama gripe. Inače se, objasnio je HZJZ, uz sezonu gripe uobičajeno povezuje tzv. “višak smrti”, povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe.

“To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse)”, zaključuje HZJZ.

Komentari