POVOLJNI UVJETI ZA VOŽNJU: Očekuje se pojačan promet na gradskim cestama

Ivan Ramađa

Na većini cesta vozi se bez posebnih ograničenja, uz uglavnom povoljne uvjete za vožnju.

Tijekom dana povremeno pojačan promet očekujemo na gradskim prometnicama i obilaznicama, prilazima turističkih gradova i mjesta u priobalju, na cestama u Istri, i na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi.

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na autocesti A1 između čvorova Lučko i Karlovac te između tuinela Mala Kapela i čvora Gospić.

Zbog radova se vozi dvosmjerno, jednom stranom kolnika, na autocestama:

  • na A2 Zagreb-Macelj kod čvora Zabok (od 23. +350 do 20. +350 km);
  • na A3 Bregana-Lipovac između čvorova Ivanić Grad i Križ (od 69. +150m do 72. +150 km).

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog radova):

  • most Hambarište na DC42 Vrbovsko-Ogulin. Obilazak za vozila do 15t je lokalnom cestom LC58036 Vrbovsko-Kučaj-Okruglica, a za vozila preko 15t autocestama A1 i A6 (čvor Vrbovsko-čvor Bosiljevo 2- čvor Ogulin);
  • DC24 Zabok-Zlatar Bistrica od Luga Zabočkog do Bedekovčine (od kraja parkirališta Opće bolnice Zabok do spoja s brzom cestom u Bedekovčini);
  • ŽC5209 Ponte Porton-Vižinada. Obilazak:Vižinada-Tićan-Karojba-Motovun-D44 Ponte Porton.

Od 8 do 18 sati (osim nedjeljama) zbog razminiranja, zatvara se državna cesta DC38 Pakrac-Brestovac između naselja Kusonje i raskrižja za Brusnik. Vozila se propuštaju zadnjih 15 minuta svakoga sata (do 22. rujna 2016.).

Također zbog razminiranja, od 12. do 15. rujna, od 8 do 18 sati bit će zatvarana državna cesta DC517 između Baranjskog Petrovog Sela i mosta preko Drave kod Belišća. Cesta će biti otvorena prvih 15 minuta u satu.

Zbog izgradnje autobusnih stajališta na državnoj cesti DC42 Munjava-Grabovac u mjestu Korita od 7 do 15 sati vozi se naizmjence, jednim kolničkim trakom, uz regulaciju prometa semaforima.

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:

  • DC3 između čvora Popovec i Soblinca u zoni radova kod BP Galić benz vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore (u vrijeme pojačanog prometa mogući su duži zastoji);
  • Podravskoj magistrali u Kloštru Podravskom (do 1. listopada od 7 do 18 sati);
  • DC28 čvor Cugovec-Sveti Ivan Žabno i Novi Glog-Kenđelovac;
  • DC8 Jadranskoj magistrali između Kaštel Starog i Kaštel Gomilice;
  • državnoj cesti DC228 Jurovski Brod-Ozalj u Ozlju, zbog klizišta, vozila ukupne mase do 3,5 t voze jednim trakom. Obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC6 Jurovski Brod-Netretić-Karlovac.

VOZAČI, OPREZ! POČELA JE ŠKOLA!

Počela je nova školska godina zbog čega je na našim prometnicama velik broj djece, a posebice školaraca. Od svih sudionika u prometu, a osobito od vozača, očekuje se pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola, upozorava HAK.

Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

Ovo su samo neka od njih:
• Nikad ne pretrčavajte cestu!
• Ne ometajte kretanje vozila!
• Hodajte pažljivo!
• Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
• Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
• Cestu prelazite samo po zebri!
• Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
• Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje, kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm. Kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) u 4. članku.
Ne zaboravite da pojas spašava život, a osobito dječji.

IZVANREDNI PRIJEVOZ:

U ponedjeljak 12.rujna od 08.30 do 09:30 te od 12.30 do 13:30 i 13. rujna od 08.30 do 09:30 te od 12.30 do 13.30 sati sati izvanredni prijevoz kretat će se relacijom: Kolodvorska (Bizovac)-ŽC4067-DC2-Samatovci-križanje D2 s DC34-vijadukt Josipovac.


Komentari