POVODOM 30. OBLJETNICE SMRTI IVE VUJEVIĆA: Bandić najavio postavljanje spomenika Franji Tuđmanu uz fontane

U četvrtak 2. veljače Bandić je povodom 30. obljetnice smrti Ive Vuljevića najavio postavljanje spomenika Franji Tuđmanu.

U povodu 30. obljetnice smrti Ive Vuljevića, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu prisjetila se u četvrtak 2. veljače svojeg utemeljitelja i prvog ravnatelja, čovjeka koji je svojim radom pridonio ne samo pozicioniranju dvorane kao “hrvatskog hrama glazbe”, već i potpunoj transformaciji glazbenog života Zagreba i Hrvatske.

U prigodnom obraćanju organiziranom u prostorima KD Lisinski, ravnatelj Dvorane Dražen Siriščević pozdravio je sve okupljene “svjedoke jednog vremena koje je donijelo velike, bitne promjene u glazbeni život grada Zagreba i Hrvatske”.

Na čelu tih velikih i bitnih promjena, prije 42 godine kada je dvorana otvorena, ili prije 46 godina, kada je utemeljena, bio je čovjek kojemu danas odajemo poštovanje”, kazao je.

Utemeljitelj i prvi ravnatelj KD Lisinskog Ivo Vuljević umro je na današnji dan, 2. veljače 1987. Danas je dan sjete, ali i ponosa, jer on nije samo velika prošlost ove dvorane, već je ono što je on napravio i započeo temelj onoga što još u budućnosti moramo ostvariti. Postavljeni su visoki standardi i zadani veliki ciljevi. Pred svima nama je da ostanemo na tom putu”, poručio je Siriščević.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ivo Vuljević (1919.-1987.) ostavio je neizbrisiv trag u glazbenom i kulturnom životu Zagreba i Hrvatske, između ostalog, kao direktor Zagrebačke opere (1958.-1965.), Ansambla Lado (1966.-1971.), ravnatelj Lisinskoga (1971.- 1986.), ali i regije bivše Jugoslavije: jedan je od osnivača Zagrebačkih solista, Simfonijskog orkestra JRT-a, Festivala Jugoslavenske muzike JRT u Beogradu, Simfonijskog orkestra Radio Zagreba (danas Zagrebačke filharmonije), suosnivač Muzičkog biennala Zagreb itd.

Godine 1973. Ivo Vuljević nagrađen je Nagradom Grada Zagreba, a 1985. Nagradom Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja. Od 1988. dodjeljuje se godišnja Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži za sveukupno djelovanje mladih glazbenika.[/box]

bandic_fontana

Franjo Tuđman uz fontane

U povodu obilježavanja 30. obljetnice smrti Ive Vuljevića osnivača i prvog ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, zagrebački gradonačelnik najavio je postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, između Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i zgrade Gradske uprave.

Zajedno sa svojim sugrađanima na Lenucijevoj smo potkovi ostavili dio sebe. Ali ne smijemo se samo zadržati na fontanama. Veco (op. a. Većeslav Holjevac) dolje dočekuje ljude u grad. Na ledini između Lisinskog i Gradske uprave bit će Spomenik domovini, a između fontana i Spomenika domovini bi trebao niknuti hram, sad prvi put govorim ovu ideju, najzaslužnijem čovjeku koji je stvarao sa našim braniteljima suverenu i demokratsku Hrvatsku“, rekao je Bandić, a prenosi Zagrebancija.com.

Gradonačelnik je napomenuo da je riječ o njegovoj ideji.

 


Komentari