POVJESNIČAR HRVOJE KLASIĆ Dobio je nagradu Zagreba za knjigu i izložbu o Večeslavu Holjevcu, a za Zagreb.info kaže: ‘Trebali bi ga poštovati svi!’

Povjesničar Hrvoje Klasić (foto: Vedran Peteh / CROPIX)

Grad Zagreb će kao i svake godine za svoj rođendan 31. svibnja nagraditi zaslužne pojedince i ustanove. Ove godine među dobitnicima nagrade su i povjesničar prof. dr. sc. Hrvoje Klasić i prof. dr. sc. Ivan Mlinar.

Nagradu grada dobili su za projekt koji se sastojao od izložbe i monografije Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi, pripremljen u povodu obilježavanja 50. godišnjice smrti Većeslava Holjevca, urbanističko-arhitektonsko istraživanje proveo je arhitekt prof. dr. sc. Ivan Mlinar s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno voditelj projekta, autor koncepta i postava izložbe te suautor, urednik i dizajner monografije, a biografsko istraživanje povjesničar prof. dr. sc. Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je suautor monografije.

Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi (foto: MSU)

Stoga, bilo je jedino logično razgovarati s profesorom Hrvojem Klasićem i upitati ga što za njega znači ova nagrada.

“Ja bi u stvari rekao da dva grada u mom životu zauzimaju posebno mjesto, a to su grad Sisak u kojem sam rođen, i grad u kojem radim i živim, a to je moj Zagreb. Kada netko od tako dva važna grada dobije nagradu, prije 15 godina sam dobio od nagradu od grada Siska, a ove godine od Zagreb, mislim da mogu reći da sam jako ponosan”, kaže povjesničar Klasić.

“S druge strane ponosan sam zbog činjenice što sam u oba slučaja dobio nagradu za ono čime se bavim profesionalno, a to je u društvu, u današnjoj u Hrvatskoj vrlo kontroverzno”, dodaje Klasić.

O svom profesionalnom životu govori vrlo strastveno i vrlo koncizno, a valjda je to tako kada radiš i živiš i što radiš. U ovom slučaju, nagrađen je za biografiju i pripadajuću izložbu o najvećem zagrebačkom gradonačelniku, onome koji je premostio Savu – Večeslavu Holjevcu. Klasić se i “specijalizirao” za temu socijalizma, u razdoblju u kojem je živio i radio Holjevac.

Hrvoje Klasić (Foto: Screenshot N1)

“Mislim da sam u oba slučaja sam dobio temu, socijalističko razdoblje, povijest generalno kao takva dijeli polarizira hrvatsko društvo, a posebno period socijalizma, a moja nekakva misija je da pokušam objasniti prošlost i da na neki način dam do znanja da prošlost ne možemo gledati crno – bijelo i zbog toga mi je jako drago, da u ovom slučaju izložba ali i knjiga koja ide u izložbu, govore o socijalizmu i socijalističkom gradonačelniku i da su izazvale veliki interes publike i onda naravno grada Zagreba”, kaže Klasić.

Holjevca vole svi, ili?!

Nekako se čini, da bez obzira na političku obojenost, Holjevca vole svi. Profesor Klasić odgovara da je on bio “nevjerojatna ličnost, jednom riječju – revolucionar koji je mijenjao i prostor i vrijeme u kojem je živio”.

Spomenik Večeslavu Holjevcu (foto: Wikimedia Commons)

“Naravno, za nekoga tko se osjeća lijevo orijentiranim za njega je to važna pretpostavka, a za nekog tko je kritičan prema tom periodu, činjenica je što je Holjevac i pred kraj svog profesionalnog život i života generalno na naki način proglašen nacionalistom je vjerojatno potvrda i da ga ona druga strana prihvati”, kaže nam Klasić. 

No, smatra da bi ga ljudi trebali prihvaćati i poštovati zbog svega ono što vide oko sebe dok hodaju Zagrebom, a napose zbog onoga što vide dok hodaju Novim Zagrebom, kaže nam Klasić na kraju razgovora.

Komentari