Povijest zagrebačkog kvarta: Znate li gdje su bile Krčevine?

Povijest.hr

Naselje Novog Zagreba Travno nastalo je sedamdesetih godina prošlog stoljeća na području južno od Utrina i zapadno od sela Jakuševec. Za vrijeme izgradnje Travnog, Dugave nisu postojale, a područje na kojem je sagrađeno nazivalo se Krčevine. Ovaj naziv se može pronaći na topografskim kartama Naziv se gubi u prostornim planovima iz 1971. godine.

Travno je poznato i po tome što je dom najvećoj zgradi u Zagrebu, Mamutici u kojoj živi čak 5000 ljudi.

Betonski gorostas kojeg su njegovi stanovnici prozvali Mamutica izgrađen je 1974. godine. U tadašnju novoizgrađenu zagrebačku četvrt doseljavalo se iz cijele Hrvatske, a mnogi su se u njoj upoznali i zaljubili. Tako u Mamutici živi već druga, pa i treća generacija Zagrepčana. Iako je danas svima poznata kao Mamutica zbog svoje masivnosti, ova zgrada se nije oduvijek tako zvala.  Trebala zvati  Tratinčica.

Miroslav Kollenz je radio urbanistički plan i svaka je zgrada u zagrebačkoj četvrti Travno trebala dobiti naziv prema nekom livadskom cvijetu.

Mamutica je životno djelo arhitekta Đure Mirkovića koji je osmislio zgradu s 1169 stanova raspoređenih na 9 ulaza. Ovaj gorostas od armiranog betona dugačak je čak 240 metara, a sa 19 katova proteže se 60 m u visinu.

Najinteresantniji podatak svakako je njena stabilnost. Naime, samo dvije zgrade u Zagrebu mogu izdržati najjači potres. To su Mamutica i Super Andrija.


Komentari