Povijest šećerne bolesti na Cvjetnom: Postavljena prva interaktivna izložba

Foto: Slaven Janđel

U godini u kojoj se obilježava 100. godišnjica otkrića inzulina, Zagrebačko dijabetičko društvo organiziralo je prvu interaktivnu izložbu o povijesti dijabetesa, a zanimljivim sadržajem i ilustracijama. Cilj je ukazati na to da su i oboljelima u Hrvatskoj dostupna najnovija tehnološka rješenja zahvaljujući kojima se dijabetes može držati pod kontrolom.

Foto: Slaven Janđel

Trodnevna izložba javna je i besplatna za sve građane koji na pet interaktivnih ekrana postavljenih na zagrebačko Cvjetnom trgu mogu doznati sve o povijesti dijabetesa, dijabetesu u Hrvatskoj, osobnim iskustvima oboljelih, ali i TIR-u, novoj mjernoj jedinici za kontrolu dijabetesa koja oboljelima omogućuje kvalitetnije ishode liječenja.

100. godišnjica otkrića inzulina

U sklopu izložbe, građani mogu i testirati svoje znanje o simptomima bolesti koju se često
naziva „tihim ubojicom“ i od koje u Hrvatskoj boluje 500 000 osoba.

Foto: Slaven Janđel

„Iako je riječ o kroničnoj bolesti, s dijabetesom se može živjeti kvalitetno, no nužno je razumjeti bolest, informirati se o njezinim posljedicama, a potrebno je i redovito komunicirati s liječnikom. Prilagodbom životnog stila, pravovremenim prepoznavanjem bolesti, ranim uvođenjem optimalne terapije (uz poželjan individualizirani pristup) te edukacijom o dostupnim tehnološkim rješenjima, bolest se može staviti pod kontrolu pa smo upravo ovom izložbom htjeli ukazati na to da je cijela povijest dijabetesa, zapravo povijest napretka u medicini i tehnologiji te da su nam danas u Hrvatskoj dostupna sva medicinska pomagala koja oboljelima uvelike olakšavaju život s dijabetesom“, izjavila je dr.sc. Ana-Marija Liberati Pršo, dr.med. specijalist interne medicine.

Na izložbi koja obuhvaća sve ključne događaje iz medicinske povijesti vezane za otkriće bolesti i razvoja odgovarajućih terapija, može se doznati kako se dijabetes liječio u antičko doba, kakvu su važnu ulogu u povijesti dijabetesa imali mravi i psi, tko je bila prva osoba na svijetu kojoj je ubrizgan inzulin te zašto se veliki dio zasluga u razvoju humanog inzulina može pripisati bakteriji E. Coli, a može se pogledati sve do ponedjeljka, 15. studenoga.

Komentari