Povijest najpoznatije zagrebačke slastičarnice: Znate li koju slasticu su proslavili?

Vincek

Zagrebačku kremšnitu osmislila je obitelj Vincek, bračni par koji je prije dvije godine obilježio 40 godina od otvaranja svoje prve slastičarne.

Ovaj slastičarski bračni par, za HRT se prisjetio samih početaka, prenosi Zagreb danas.

Stjepan Vincek rodio se u Završju kod Varaždina prije 64 godine. U Zagreb dolazi 1973. sa željom da se zaposli u struci. Počinje raditi u slastičarnici Dušana Malbaše u Ilici 18, baš ondje gdje se danas nalazi mnogima omiljeni Vincek. U to je vrijeme upoznao i suprugu Ankicu, također slastičarku. Nakon tri i pol godine Stjepan je zaradio dovoljno novca da sa suprugom otvori vlastitu slastičarnicu u Zvonimirovoj ulici. Nazvali su je Vincek i otad je ona mnogobrojnim Zagrepčanima i njihovim gostima nezaobilazno mjesto za male slatke užitke. Za razliku od njega, koji je rado dijelio recepte, Ankica ih je čuvala u tajnosti.

Upravo su u Vinceku prvi ponudili zagrebačku kremšnitu obogaćenu tučenim slatkim vrhnjem i kvalitetnom čokoladom.

Obitelj Vincek u Zagrebu ima šest slastičarnica, u kojima zapošljavaju više od sto ljudi. Mogu se pohvaliti s više od 100 vrsta kolača, a dnevno ih posjećuje od tri do pet tisuća gostiju.

Iako je Vincek jedna od slastičarnica koje zagrepčani redovito posjećuju, jedan dio njih smatra da kvaliteta slastica više nije na razini na kojoj je nekoć bila. Zbog tgoa neki vjeruju da je obitelj Vincek prodala svoje slastičarne. Međutim, to nije točno, što je i vidljivo na njihovim stranicama. Bračni par Vincek još uvijek je u upravi tvrtke.


Komentari