Povećan broj mrtvih na zagrebačkim prometnicama: Od početka godine 19 osoba izgubilo život

Prometna policija, ilustracija, (Foto: Ronald Gorsic/CROPIX)

Unatoč opetovanim apelima policije da ceste nisu piste, na području PU zagrebačke nakon lanjskog smanjenja broja poginulih osoba, od početka godine zabilježeno je pogoršanje stanja sigurnosti na cestama!

Na prometnicama metropole i okolice od 1. siječnja ove godine 19 je osoba izgubilo život, a najčešći uzrok je brzina.

Iz zagrebačke policije ukazuju na činjenicu da je još 2015., a posebno prošle godine, dostignut glavni kvantitativni cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020 godine, a po kojemu se u tom periodu broj izgubljenih života na prometnicama u odnosu na 2010. prepolovio.

Na području Policijske uprave zagrebačke u 2019. nastavljen je pozitivan trend povećanja sigurnosti u prometu na cestama, koji je bio uspostavljen u 2018. godini kada je poginulo 55 osoba obzirom da je lani u prometnim nesrećama poginulo 38 osoba. Nakon pozitivnog trenda povećanja stanja sigurnosti u 2019. godini isto je prekinuto, s obzirom na ukupno 19 poginulih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je evidentirano ukupno 17 poginulih osoba – kažu iz PU zagrebačke.

Stoga, policija ponovno naglašava kako je u gotovo svim prometnim nesrećama s poginulim osobama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi ili opojnih droga. A tragediji doprinose i korištenje mobitela i drugih uređaja u vožnji, kao i ne korištenje sigurnosnog pojasa.

-S obzirom i na veliki udio stradalih pješaka, želimo također istaknuti da su najčešće greške vozača zbog kojih stradavaju pješaci neprilagođena brzina kretanja vozila dok su najčešće greške pješaka nepropisan prijelaz preko kolnika i to nekorištenjem pješačkog prijelaza ili pješačkog pothodnika i prelaženjem ceste u trenutku kada je na semaforu upaljeno crveno svjetlo za pješake. Zabilježeno je i povećanje broja poginulih vozača motocikala kao i kršenje prometnih propisa motociklista i mopedista – zaključuju iz policije.


Komentari