POTVRDILI SU! Grad Zagreb je zaštitio industrijski dizajn ZG vreća za smeće: ‘Ako su navodi točni, radi se o ozbiljnom kršenju zakona’

Zg vrećice (Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

Ususret 1. listopadu kada počinje novi model odvoza otpada na police trgovina stigle su nove ZG vrećice u kojima je obavezno bacati komunalni otpad.

Nije trebalo dugo sa iste takve vrećice pojave i na jednom zagrebačkom placu, o čemu je izvijestio SDP-ov Renato Petek.

Ubrzo su se i pojavile, netočne informacije, o tome da su vrećice lažirane, odnosno da ih proizvodi netko tko je ukrao dizajn ZG vrećica. Jasno, odmah se i postavilo pitanje o tome je li Grad Zagreb zaštitio dizajn vrećica.

Gradu smo poslali upit jesu li zaštitili dizajn vrećice, što su i potvrdili, a njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

“Industrijskim dizajnom kao pravom intelektualnog vlasništva štite se vanjska obilježja određenog proizvoda ili nekog njegovog dijela (dakle, ne proizvod kao takav, njegove tehničke funkcije ili pak distinktivne sposobnosti), a koja vanjska obilježja su vidljiva pri njegovoj namjenskoj uporabi od strane krajnjeg korisnika. Zagrebački holding d.o.o. je kao nositelj dizajna zaštitio dizajn za sve tri litraže novih, plavih vrećica za miješani komunalni otpad (10 l, 20 l i 40 l). Prijavljeni dizajni smatraju se zaštićenima s datumom registracije – 02. rujna 2022. Ukoliko su navodi točni, radi se o ozbiljnom kršenju zakona Republike Hrvatske te ćemo u zaštiti intelektualnog vlasništva i interesa ZGH-a koristiti sva raspoloživa pravna sredstva”, stoji u prioćenju iz Grada Zagreba.


Komentari