Potres protresao tržište nekretnina: Centar je posta nezanimljiv, pretekla ga tri kvarta, a jedan nas je posebno iznenadio

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Osim koronavirusa zagrebačko tržište nekretnina dodatno je udario i razorni je potres, prenosi portal Novac.hr.

Obzirom da je tržište nekretnina još uvijek je u fazi “mirovanja” niti na oglasniku Crozilla.com cijene nisu počele osjetno mijenjati, odnosno padati.

No, ono što je potres itekako uzdrmao ipak je tržište najma stanova, s obzirom na to da je poredak najtraženijih dijelova grada vidno promijenjen, pa stanovi za najam u središtu Zagreba na oglasniku Crozilla.com više nisu najtraženiji.

Podaci tog oglasnika pokazuju kako su cijene zagrebačkih stanova i kuća još uvijek više nego prethodnih godina. Na cijenama kuća koje se prodaju preko njih zabilježena je tek blaga mjesečna promjena u visini od 0,8 posto, dok su u odnosu na prošlu godinu njihove cijene porasle za 6,3 posto.

Prosječna oglašavana cijena kuća, s uključenom okućnicom, u Zagrebu je tijekom ožujka iznosila 1363 eura po kvadratu, što je u odnosu na oglašavane vrijednosti stanova razlika od 785 eura.

Za četvorni metar tamošnjih stanova tijekom ožujka se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 2148 eura, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine 10 posto više, odnosno gotovo 20 posto više nego 2018. godine, dok je u usporedbi s cijenama stanova oglašavanih u ožujku 2017. godine navedeni iznos 29 posto veći.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako najamnine zagrebačkih stanova tijekom ožujka bilježe nešto niže vrijednosti nego mjesec ranije, no i dalje su oko 10 posto više u odnosu na 2019. godinu.

Do prije mjesec dana centar je bio najatraktivniji dio Zagreba za kupnju i najam stanova, ali podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su negativna zbivanja u ožujku ipak promijenila i sliku potražnje.

Unatoč trenutačnoj situaciji i problemima koji su ga zadesili, Zagreb je i u ožujku na oglasniku Crozilla.com ostao najtraženiji grad za najam stanova, kao i za kupnju kuća i stanova.

Kada je riječ o stanovima za najam, podaci tog oglasnika za nekretnine pokazali su da centar u ožujku više nije bio najtraženiji dio grada, a pretekli su ga Maksimir, Trešnjevka i Dubrava.


Komentari