Potres ostavio i mještane Zaprešića bez doma: ‘Sve se počelo rušiti, uzela sam djecu i sakrila ih pod stol’

Screenshoz HRT

Razoran potres, 29. prosinca magnitude 6.3 po Richteru s epicentrom kod Petrinje,  itekako su osjetili i mještani Zagrebačke županije, a iz nekoliko zgrada u Zaprešiću evakuirani su stanari.

Nažalost, dio njih u svoje stanove ne može se vratiti te se nalaze u privremenom smještaju.

“Osjetili smo kako nam se sve urušava, zidovi pucaju. U tom trenutku sam djecu uzela i stavila pod stol da ih spasim. Sve se počelo rušiti, ormar je pao i malo starijeg sina ozlijedio” ispričala je za HRT Vanja Jonjić, jedna od evakuiranih stanarki iz Zaprešića.

Živu glavu izvukao je i Slavko Kovač, koji je 17-mjesečnog unuka i sebe zaštitio koliko je mogao. Na sreću, obje su dobro.

Solidarnost na djelu pokazali su susjedi Gregurić, koji su im otvorili vrata svog pansiona.

“Sretni smo što možemo pomoći, bolje se osjećamo. Ne mislimo na ove probleme koji nas okružuju, fokusirani smo na posao, na to da pomognemo ljudima”, objašnjava Danijela Gregurić, vlasnica pansiona GEC.

Zasad im je pristiglo 30 ljudi, a ono što bi svakako dobrodošlo jest i pomoć od grada. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk izjavio je da će žiro račun za donacije biti otvoren idući ponedjeljak ili utorak.

“Komunalna naknada, voda, odvoz smeća, neće biti naplaćeni za prosinac. Dok se građani ne budu mogli vratiti u grad, tih troškova biti neće”, ističe Turk.

Dok čekaju da im pomoć stigne, pred njima su noći pune neizvjesnosti, a ono što jedino priželjkuju jest mogućnost da se vrate u svoj dom.

“Svaki mali čovjek može napraviti i pridonijeti tome da se prikupi pomoć konkretnoj obitelji koja će biti imenom i prezimenom”, zaključila je Danijela Miklec jedna od evakuiranih stanarki.


Komentari