Potpuno nezaštićeno i izloženo neometanoj pljački: Sramotna i bespoštedna devastacija Medvednice

Foto: VIDRA - Veterani i društvena akcija

U ponedjeljak ispred Stare gradske vijećnice Zeleni odred braniteljske udruge „VIDRA – Veterani i društvena akcija“ organizirao je prosvjed kojim žele senzibilizirati javnost na dugogodišnji neriješeni problem “bespoštedne devastacije Medvednice”. Nakon što su u subotu bili kod sanatorija Brestovac na Sljemenu, jutros su se okupili ispred zagrebačke Gradske skupštine gdje su javno skupštinskim zastupnicima postavili niz decidiranih pitanja vezanih uz bezakonje na Medvednici.

Foto: Planinarski savez Zagreba

U VIDRA-i se pitaju čija je uopće Medvednica? Ističu kako u Zagrebu i okolici danas postoji pregršt vijeća, odbora, inicijativa, udruga i pokreta koji vode doslovno rovovski rat za očuvanje zelenila, kulturne baštine, onečišćenja, divlje gradnje, divljih odlagališta otpada, protestiraju protiv kršenja malog milijuna zakona i propisa u pogodovanju daljnje pljačke i devastacije nekolicini nedodirljivih moćnika.

Foto: VIDRA – Veterani i društvena akcija

Raštrkani po svojim kvartovima, fokusirani samo na „svoje“ probleme i pokušaje da ih na svoj način riješe. U svem tom, razjedinjenom kaosu, grubo rečeno, getovskih borbi Davida i Golijata malo je tko od Zagrepčana stigao (i želio) podići pogled prema Sljemenu koje je, kao zadnje siroče, potpuno nezaštićeno izloženo neometanoj pljački i devastaciji neviđenih razmjera, poručuju aktivisti. Pritom ističu da su hektari guste, kvalitetne bukove šume su doslovno ogoljeni, planinarske staze uništene, probijene nove ceste, uništeno zaštićeno endemsko bilje, poremećeni vodotokovi, devastirani gotovo svi planinarski domovi…

Foto: VIDRA – Veterani i društvena akcija

Medvednica je u gotovo u čitavom obimu postala „nečije“ ogromno gradilište i kako se čini još jedan od izvora poprilične sumnjive zarade „nekih“ čija se imena izgovaraju šaptom ili se prešućuju. Jer eto, toliko su strašni, moćni i opasni da je, kako to kod nas najčešće biva, najbolje okrenuti glavu i naivno vjerovati da će se kad-tad pojaviti netko dovoljno politički mudar, dovoljno jak, hrabar i odlučan da svem tom užasu stane na kraj. Hoćemo li konačno imati sreću da se netko takav doista i pojavi? pita se čelnica VIDRA-e i voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić koja ističe da Medvednica nema vremena čekati da se “ukaže mudri, časni spasitelj koji će u trenu zaustaviti bešćutni, brutalni teror koji se gore provodi već godinama”.

Foto: Planinarski savez Zagreba

Nadalje poručuje da VIDRA i Zeleni odred više nemaju namjeru gubiti vrijeme već da će okupljanjem sve većeg broja osviještenih i odlučnih građana, ujedinjenih u žestokoj građanskoj akciji, učiniti sve što je u njihovoj moći da zaustave daljnje divljanje uzduž zagrebačkog Brda.

Foto: VIDRA – Veterani i društvena akcija

Zeleni odred svakih nekoliko dana organizira sastanke, druženja i okupljanja svih onih koji dijele njihove naše stavove i im se pridružiti.

Foto: VIDRA – Veterani i društvena akcija


Komentari