Potplaćenost prve linije: Liječnici KBC-a Zagreb dobili plaće manje za 4000 kn!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Liječnici i medicinske sestre te tehničari KBC-a Zagreb dobili su smanjenu plaću za ožujak. Prekovremeni sati i dežurstva nisu plaćeni, već su prevedeni u slobodne dane i godišnje odmore unatoč naputku ministra zdravstva Vilija Beroša da se prekovremeni sati plate, rekla je za N1 sindikalna povjerenica medicinskih sestara i tehničara KBC-a Zagreb, Gordana Miškulin. Pritom je istaknula da je do smanjenja plaća došlo mimo pristanka zaposlenika.

“Medicinske sestre i liječnici preraspodijeljeni su na bitna mjesta, radi se punim pogonom na KBC-u Zagreb. Znamo da se u 3. mjesecu dogodio i potres koji je dodatno otežao rad i znamo da je naša ustanova pogođena potresom – dermatologija, ortopedija, Jordanovac, neupotrebljivi su. No, nažalost medicinske sestre su radile punim pogonom i za vrijeme potresa, plus toga skrbile su o pacijentima po hodnicima, pokrivale ih s po nekoliko deka jer grijanja nije bilo, trudili smo se dati punu skrb, pogotovo djeci. One su ostvarile prekovremene sate kao i kolegice u operacijskim blokovima. Ti sati su odjednom preinačeni u slobodne dane i poslodavac je prekršio naputke jer se sestre nikad nisu odrekle prekovremenih sati niti potipsale da se s tim slažu”, rekla je Miškulin.

Prema podacima koje je danas prikupila, medicinskim sestrama i tehničarima se smanjila plaća po 700, 1.000 i čak 2.000 kuna. Javili su se i neki liječnici koji su izgubili i po 4.000 kuna od plaće, pri čemu Miškulin ističe da će vidjeti koje će korake oko toga dalje poduzeti.

“Razgovarala sam s predsjednicom sindikata koja je upozoravala na nepravilnosti. Moramo i pravnu službu kontaktirati i vidjeti koje ćemo pravne korake poduzeti, zahtijevat ćemo uvid u rasporede i obračune plaća. Neki radnici koji nisu zdravstveni radnici dobili su plaćene prekovremene. Moramo naći točan uzrok da vidimo tko je odgovaran da su se na udaru našli oni koji su na prvoj crti. Puno je medicinskih sestara koje žive u Markuševcu i Čučerju, uništene su im domovi, moramo poduzeti sve da se ispravi nepravda”, rekla je Miškulin.

Komentirajući situaciju u drugim bolnicama, nije navodila konkretne primjere, ali je ipak rekla da je ministar doista poslao naputke, a kako je došlo do ovog problema, tek će se vidjeti.

“Mislim da je tu došlo do velikog košmara u primjeni. Ministar je poslao naputak na osnovu uputa našeg sindikata, rekao je da se plate svi prekovremeni sati. Izgleda da se po bolniciama usmenim putem prenose neke stvari i onda se provodi kako kome odgovara”, rekla je i dodala:

“U 3. mjesecu je krenuo niz naputaka i mjera, ali na kraju moram reći da zaprimamo puno Covida na KBC Zagreb pa transportiramo dalje. Pitanje je koliko se uprave bolnica snalaze u svemu tome. Apelirala bih na naše šefove, oni moraju znati i primjenjivati. Ministar Beroš, koliko god želi napraviti dobro, jedno se piše, a drugo se govori na radnim sastancima u ministarstvu.”

Miškulin smatra kako do greške nije došlo u obračunu plaća, već je do greške došlo od osoba koje su dostavile raspored rada. Svima je poručila:

“Činjenica je da i medicinske sestre imaju svoje strahove od zaraze. I mi moramo doći kući djeci. Htjela bih poručiti: Ostanite kod kuće, ne zato što mi to želimo, nego zato što moramo sačuvati i naše roditelje i djecu.”


Komentari