POSVEĆIVANJE VODE U CENTRU ZAGREBA: Javnost u šoku, a bivši voditelj prostači i poziva na napad

N1

Crkveni obred obojan je u političke boje.

U petak je na Cvjetnom trgu održan javni obred “posvećivanja vode povodom blagdana Bogojavljanja” u organizaciji Hrvatske pravoslave crkve i udruge “Projekt Velebit”. Ovo je, inače, nakon 72 godine bio i prvi javni obred te crkve koja u Hrvatskoj nije registrirana kao vjerska zajednica.

Ovaj obred obilježila je psovka bivšeg voditelja televizije Z1, Marka Juriča. 

Okupilo se 40-ak ljudi a obred je predvodio arhiepiskop hrvatski i cijele Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar, koji je nakon molitve i posvećenja rekao da je Hrvatska pravoslavna crkva “oduvijek postojala, postoji i postojat će u Hrvatskoj“. 

Obred

Pravoslavni obred održan je na Cvjetnom trgu ispred Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg, katedrale Srpske Pravoslavne Crkve,  a među okupljenima bili su i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja, Zorica Gregurić iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskoga rata i više branitelja koji su sudjelovali u prosvjedu u Savskoj ispred Ministarstva branitelja, te povjesničar Josip Pečarić.

Blagoslov vode najavio je u ime “Projekta Velebit” nekadašnji novinar televizije Z1 Marko Jurič, koji je napomenuo da se radi o molitvi u duhu tradicije hrvatskog pravoslavlja koje su, kako dodaje, prije 72 godine komunistički kriminalci izbacili iz njihove kuće i u tu kuću uselili “nekakve uljeze”, piše N1.

“Sramota je za hrvatsku državu da je Hrvatska pravoslavna crkva beskućnik i da svoje liturgijske obrede mora održavati na ulici”, izjavio je i zatražio od države da registrira Hrvatsku pravoslavnu crkvu i da joj nađe prostor za održavanje liturgijskih obreda.

Četnici, ustaše i politika

“Možda zato što oni ne pjevaju četničke pjesme. Možda zato što u Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi nisu dobrodošle političke barabe, predstavnici šefa srpske vlade koji dođu usred Zagreba prijetiti Hrvatskoj i hrvatskom narodu. I to pred kompletnim hrvatskim državnim vrhom koji nije smogao hrabrosti da toj političkoj barabi kaže – gubi se tamo u svoj četnički brlog odakle si i došao”, rekao je Jurič i zaradio aplauz.

Kazao je i da Hrvstka je država, ali nije suverena što se, po njemu, mora promijeniti.

“Moramo stvoriti novog hrvatskog čovjeka, koji će biti slobodan i neće biti zaražen genom podaništva”, poručio je i dodao da je cilj Projekta Velebit “reći dosta podaništvu, saginjanju, klanjanju i toga da se stalno nekome moramo objašnjavati ili pravdati jesmo li ustaše”.

Nakon toga je opsovao i pozvao na napad.

“Nećemo se više povlačiti! I zadnja poruka je – krećemo u napad!“

 


Komentari