‘POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE’: Vozači obratite pažnju na dječje ruksake i prilagodite brzinu

pixabay.com

Kako bi djeca što sigurnije stigla od kuće do škole i ove godine je predstavljena akcija “Poštujte naše znakove”

U Ravnateljstvu policije, 4. rujna, održana je konferencija za medije u sklopu akcije “Poštujte naše znakove” na kojoj je sudjelovao Viktor Forjan iz Službe za sigurnost cestovnog prometa iz Policijske uprave zagrebačke. Riječ je o preventivnoj akciji koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi od 1995. godine, a broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada se znatno smanjio.

Na konferenciji je istaknuto kako se sukladno dosadašnjem pozitivnom trendu očekuje da broj poginulih osoba do kraja 2015. godine neće biti veći od 320 unatoč tome što prvih osam mjeseci 2015. godine bilježi povećanje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na 2014. godinu. Odnosno, u prvih osam mjeseci 2015. godine zabilježeno je 21.366 prometnih nesreća u kojima je nastradalo 7312 osoba, od kojih je 196 smrtno stradalo.

Uz zabilježeno povećanje broja stradalih u prometu, posebno zabrinjavaju podaci o smrtnom stradavanju najranjivije društvene skupine – djece.

Bez obzira na pozitivne pomake, u posljednjih deset godina na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 155 djece, a ozlijeđeno ih je 14.205. Iako valja istaknuti smanjenje broja najtežih stradavanja, pogotovo kada je riječ o djeci, zabrinjava nešto drugo. Naime, struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama bitno se promijenila. Dok su prije petnaestak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Posebno zabrinjava to što su djeca putnici najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Stvarnost je drugačija, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. Stoga će se preventivno i represivno djelovanje policije usmjeravati upravo na taj problem.

Ipak, valja istaknuti pozitivne podatke u prvih osam mjeseci 2015. godine, koji u odnosu na prethodnu godinu bilježe za 8 posto manje teško ozlijeđene i za 2,25 posto manje lakše ozlijeđene djece.

U skladu sa svim navedenim, policijski službenici i predstavnici tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za promet proveli su pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola prije početka školske godine. Tijekom rujna policijski službenici držat će dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Pri tom će učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajući prsluci, a policijsku službenici bit će nazočni i na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda. Cilj je roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

 Kako bi se smanjio broj stradalih, a posebno najmlađih, policija najavljuje čitav niz akcija. Valja napomenuti i kako će policija pojačati nadzor prometa u blizini škola tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave. Prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu poduzimat će se sve zakonom propisane mjere.


Komentari