Postavljanje privremenih križeva na vrh Katedrale je u tijeku!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Križevi koji se postavljaju teški su preko jedne tone i izrađeni u zagrebačkom naselju Stenjevec.

Suvlasnik tvrtke, bravar Mladen Krmpotić, rekao je ranije za 24sata kako su križeve su izrađivali oko tri tjedna…

Zamjenski križ danas se postavlja na južni toranj Zagrebačke katedrale čiji je vrh slomljen u potresu te je ostavio neravnu površinu koja se prvo mora izravnati pa postaviti kapa, a potom križ.

“Križevi nisu pozlaćeni već će samo biti pošpricani zlatom jer je riječ o privremenim križevima”, rekao je minsinjor Ivan Hren. Kako će izgledati oni koji bi trebali biti postavljeni nakon što se naprave dijelovi tornjeva koji su srušeni, to će, napominje monsinjor Hren odrediti struka.

Križevi su teški preko jedne tone i izrađeni su u zagrebačkom naselju Stenjevec Suvlasnik tvrtke, inače bravar Mladen Krmpotić, rekao je za 24sata kako su križeve su izrađivali oko tri tjedna. Visina križeva s temeljnim dijelom koji će prekriti kupolu oštećenih tornjeva je ukupno osam metara. Radnici su bili posebno pažljivi prilikom rukovanja i osiguravanja te transporta pošto se radi o velikom poslu i znamenitom djelu.

Prvi osmometarski pozlaćeni križ je prošlog tjedna postavljen na sjeverni toranj katedrale, a četiri alpinista obavila su ovaj pothvat koji je ukupno trajao oko tri sata.


Komentari