POŠTANSKA MARKICA ZA DAN DRŽAVNOSTI: Hrvatska pošta na jedinstven način obilježit će 25.godišnjicu samostalnosti

press

Hrvatska će 25.lipnja obilježiti 25 godina samostalnosti.

Ove godine slavi se 25. Dan državnosti. Prije točno 25 godina Hrvatska je postala samostalna država, a Hrvatska pošta je odlučila taj dan obilježiti na svoj, poseban način.

Za ovu značajnu obljetnicu 23.lipnja u promet će biti puštene nove markice s motivom hrvatske zastave. Autori prigodnog izdanja su dizajneri iz Zagreba, Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a nominalna vrijednost je 3,10 kuna. Naklada prigodne marke iznosi 300.000 primjeraka, izdana je u hrvatskom arku od 25 maraka s pet privjesaka.

press
press

Prenosimo i tekst prigodnog letka koji dolazi uz ovo izdanje poštanske marke, napisala ga je Milana Vuković Runjić.

“Dvadeset petog lipnja, prije dvadeset i pet godina predsjednik Hrvatskoga sabora rekao je: „Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život!“ Danas se možemo zapitati – koliko živi država? Odgovor glasi – koliko i naš ponos i ljubav prema njoj! Neka su carstva potrajala tisućljećima, neka mnogo kraće, ali dugovječnost neke države i nekog naroda tiču se osjećaja kojeg iskazujemo kada se svakim danom nosimo s ljepotama i teškoćama života u zemlji koju zovemo svojom. Naša je Hrvatska nizinska, bregovita, valovita, zelena i plava – u tim se bojama prelijevaju naše more, šume, ravnice, gradovi i sela. Grički top nekome će prepoloviti dan, drugome će to biti vrabac iz susjedova dvorišta. Netko će se nakon dugog vremena vratiti kući i udahnuti miris ruža i domaćega kruha, a netko promatrati krovove rodnoga grada pod suncem ranoga jutra. Junaci poznate hrvatske bajke zovu se „Domaći“. I njima je ovaj dan važan, jer žive samo u našim domovima iz kojih nikada ne odlaze. Domoljublje se ne mjeri velikim riječima ni širokim gestama, već otkucajima srca i mirisima jutra, voćkom poslije kiše i svime što smo u našoj povijesti ispisali, smislili, napravili i ostvarili: a najviše onim što smo obranili! Ostvarenje našega sna staro je četvrt stoljeća, a sanjali smo ga stoljećima!”

 


Komentari