POŠTANSKA MARKA PROTIV GOVORA MRŽNJE: Osnovnoškolka je autorica crteža koji se našao na njoj (FOTO)

press

Ovo je deseta dječja poštanska marka.

Povodom puštanja u optjecaj desete prigodne (dječje) poštanske marke Hrvatska pošta održala je svečanu promociju u Muzeju Mimara. Među više od sedam stotina radova pristiglih na natječaj uži izbor obavile su savjetnice iz Agencije za odgoj i obrazovanje zajedno s članovima Povjerenstva za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka RH.

Za motiv dječje prigodne poštanske marke izabrali su crtež Sare Salajpal, učenice koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski. Marka NE govoru mržnje! puštena je u optjecaj 21. rujna, a na održanoj svečanoj promociji na kojoj je predstavljena marka dodijeljena je i nagrada pobjednici natječaja, Sari.

press
press

Učenica Sara Salajpal obratila se uzvanicima te im je rekla da se osjeća jako uzbuđeno. „Znam da je ovo veoma važno i drago mi je da će moja marka putovati cijelim svijetom. Želim zahvaliti svojoj učiteljici, ravnateljici i svojem razredu.“

Uzvanicima se prigodnim govorom obratila pomoćnica ministrice za socijalnu politiku, strategiju i mlade, gospođa Diana Topčić Rosenberg. Gospođa Topčić Rosenberg učenicima je objasnila koliko je važno paziti na napisanu, ali i izgovorenu riječ te ih je pozvala da uvijek poštuju različitosti. Edukaciju i prezentaciju o kampanji „Nije smiješno“ učenicima su održali predstavnici Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, suradnik za razvojne i međunarodne programe, gospodin Goran Momčilović, te blogerica Maja Sertić.

press
press

Ovim natječajem koji provodi Hrvatska pošta i Agencija za odgoj i obrazovanje želi se potaknuti kreativnost te djeci školskog uzrasta približiti smisao, značenje i funkcija poštanske marke. Mlada autorica, osim svojeg imena na poštanskoj marki, dobila je i nagradu – prijenosno računalo i pisač.

Likovni predložak marke doradila je za tisak Sabina Rešić, slikarica i dizajnerica iz Zagreba. Naklada poštanske marke na kojoj je potpisana Sara Salajpal iznosi 100 000 primjeraka, a nominalna vrijednost je 3,10 kuna. Datum izdanja poštanske marke „NE govoru mržnje!“ s motivom djevojčice koja rukom prekriva usta je 21. rujna 2016. godine.


Komentari