Poslodavac ih je prevario: Za isti posao u Sparu Hrvati dobiju 2800 kuna, a Austrijanci 1000 eura

Gospodine Plenkoviću, gdje su državni inspektori? Zašto Austrijancima ne pokažete crveni karton.

Prije nekoliko dana u prolazu sam ušao u podružnicu trgovačkog lanca SPAR u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Već nekoliko dana u toj su trgovini prazni odjeli s voćem, povrćem, mliječnim proizvodima itd.

U šali pitam jednu prodavačicu, je li se ta podružnica Spara zatvara, kao i brojne podružnice Agrokorovog Konzuma. “Ma ne, ne dobivamo robu iz glavnog skladišta. Preko pedeset mladih radnika dalo je prije dva tjedna otkaz. Poslodavac ih je po neznamo koji puta prevario. Obećao je da će radnicima platiti prekovremeni rad. Oni su se dali na posao i radili i preko dvanaest sati na dan. Ipak, dobili su samo redovnu plaću od 2800 kuna. Prekipjelo im je i dali su otkaz”, uzbuđeno mi je rekla ta prodavačica.

Druga, mlađa, prodavačica uskače u razgovor i kaže: “I ja bih dala otkaz u tom slučaju. Poslodavac ih cijelo vrijeme vara i ne poštuje dogovor”.

.A što će biti ubuduće, pitam ja. Robe nema. Morat ću ići u Konzum, koji je dalje, a kao starijoj osobi nije mi lako po vrućini nositi teške vrećice. Stiže odgovor: “Gazda je doveo radnike iz Austrije, kojima plaća 1000 EUR, a rade isti posao koji su radili hrvatski radnici. Koliko smo čuli, većina tih mladih radnika sprema se otići iz Hrvatske, a u Hrvatskoj će ostati samo stari ljudi”, odgovara mi mlada prodavačica.

Gospodine Plenkoviću, gdje su državni inspektori? Zašto Austrijancima ne pokažete crveni karton kao što to lagano činite s ministrima koji ne dijele Vaše mišljenje? Je li to uređena Europska unija u koju se toliko kunete? Zar je u Hrvatskoj uistinu sve tako sjajno kako Vi izjavljujete u Vašem javnom diskursu? Zar Vi uistinu mislite da smo baš svi budale, koje se nadahnjuju Vašim entuzjazmom za “Europsku državu”, koja nikada neće zaživjeti. Prije će doći kraj svijeta.

Ne čudim se ja samo Vama. To isto pitanje postavljam i cijelom hrvatskom narodu u domovini. Zar smo se uistinu već u cijelosti predali i sada samo čekamo kraj našim mukama, za koje smo odgovorni i mi i naši političari, koji su osigurali sebe i svoje obitelji za idućih nekoliko generacija?

Nije ovo samo odraz mojeg osobnog pesimizma. Moja kritička stajališta temelje se isključivo na dubinskom proučavanju onoga što se događa u Hrvatskoj i svijetu. Premda mogu računati na samo još koju godinu života (a možda ni toliko), neću prestati upozoravati da smo svi prevareni – hrvatski narod u Hrvatskoj i BiH, i Hrvati u iseljeništvu.


Komentari