POSLJEDNJI OD SVOJE VRSTE! Kontejner za tekstil u Utrinama postavljen je ilegalno? Oko njega leži hrpa smeća, evo što kažu iz Čistoće

Foto: Screenshot

Osim što građanima još uvijek nije “sjelo” ukidanje kontejnera za tekstil sa zagrebačkih ulica, na društvenim mrežama pojavljuje se i jako puno apela za otkrivanjem lokacije onih preostalih. Iako, sudeći prema odgovoru Čistoće za Zagreb.info, takvih nema u njihovoj nadležnosti. Oni su iste sve povukli unatrag godinu dana.

Učinili su to, kako su tada tvrdili, zbog su učestalo imali problema s provaljivanjem u njih i razbacivanjem sirovine oko istih, a time je i okoliš bio onečišćen.

Upravo takav scenarij snimljen je i na Utrinama gdje je oko kontejnera za tekstil bila razbacana hrpa tekstila, u vrećama ili bez. O navedenom smo upitali i Čistoću. Oni nam govore kako kontejner nije u njihovoj nadležnosti, ali ipak će poduzeti potrebne radnje.

Saniranje

“Isti nije postavljen sukladno Odluci o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s javnom uslugom u Gradu Zagrebu”, govore pa dodaju kako će podružnica Čistoća uputiti zahtjev prema komunalnom redarstvu za izdavanje rješenja vlasniku o njegovom uklanjanju. Onečišćenu površinu će naši radnici očistiti, a sav otpad propisno zbrinuti”, tvrde.

Inače, kada su kontejneri za tekstil uklonjeni s javnih površina iz Čistoće su kao opciju nudili reciklažna dvorišta pa smo ih pitali donose li građani doista tekstil u ista.

Opcija broj 2

“Građani svakodnevno i besplatno mogu svoj otpadni tekstil donijeti na bilo koje od 20 reciklažnih dvorišta na području grada Zagreba gdje ga radnici Čistoće preuzimaju i daju na daljnje zbrinjavanje. Lokacije naših reciklažnih dvorišta nalaze se na web stranicama Čistoće kao i na poleđini računa za usluge ZGH”, tvrde.

“Odlaganje tekstila na reciklažnim dvorištima  pokazalo se i više nego učinkovito obzirom da su količine prikupljenog tekstilnog otpada veće nego prije, a kvaliteta zadovoljava oporabitelja budući da se sirovina prikuplja u kontroliranim uvjetima”, zaključuju.


Komentari