Studenti i roditelji pozor! Stiže drakonska mjera! Ovo vam se neće nimalo svidjeti

hr.wikipedia.org

Odbor za proračun prihvatio je prošlog tjedna većinom glasova odluku Sveučilišta u Zagrebu o povećanju iznosa školarina za redovne studente čiji trošak studiranja ne pokriva država, odnosno za one koji nisu ispunili uvjete studiranja i prikupili dovoljan broj ECTS bodova. Ta odluka sada čeka potvrdu Senata, javlja Jutarnji.

Visina maksimalne participacije podignuta je na 8400 kuna za društveno i humanističko područje, 9600 za interdisciplinarno, odnosno 10.200 kuna za umjetničko, biomedicinsko, biotehničko, prirodno i tehničko područje.

Prihvaćanje novih iznosa značilo bi zeleno svjetlo fakultetima i akademijama za povećanje cijene ECTS-boda, što im donosi dodatne prihode od školarina. To bi se odrazilo u praksi tako da bi, primjerice, u humanističkom području u slučaju pada godine student plaćao 1200 kuna više nego dosad jer će se cijena jednog ECTS-boda povećati sa 120 na 143 kune, a povećati će se jer se cijena jednog ECTS boda računa tako da se iznos maksimalne participacije podijeli sa 60.

“To su realni troškovi nastali povećanjem životnih troškova i nisu ništa više od onoga što piše u odluci Vlade. Treba reći da su to maksimalni troškovi, što znači da ih neće možda sve sastavnice prihvatiti”, poručio je rektor Damir Boras.

U odluci koju je prihvatio Odbor za proračun spominje se Vladina odluka o programskom financiranju sveučilišta, no u njoj nema navedenog povećanja participacija.


Komentari