Posjetili smo obiteljsku destileriju Santa Clara: Evo zašto će njihov Zimski biti idealan poklon ovog Božića

FOTO: Zagreb.info

”Dobili smo veliku količinu neprskanih limuna i nismo uopće znali gdje bi s njima”, započela je priču o svojem poslu Jelena Tomljanović koja u zagrebačkoj Svetoj Klari sa svojim suprugom Berom proizvodi rakije i likere.

”Nedugo prije toga bili smo u Rimu gdje svi piju limoncello i tako smo dozg shoššli na ideju da ga i mi napravimo”, nastavlja nam svoju priču ovaj nasmijani par koji kaže kako je od tog limoncella sve i počelo. Za početak su ga samo nudili prijateljima koji bi ih posjetili, a kasnije i nudili kao poklone, nosili u goste i slično.

Nakon limoncella proširili su se i na drugo okuse, a sada, devet godina nakon, njihov prostor im postaje pretijesan. Prema njihovim riječima, to ni ne čudi s obzirom kolika im je potražnja. Ono što njihovi klijenti najviše cijene svakako je neupitna kvaliteta svakog pića čija je baza uvijek domaća komovica. Kada se radi o destileriji Santa Clara, Tomljanovići ponosno ističu kako je svaki dio napravljen isključivo ručno- craft načinom.

”Mi nemamo strojeva niti u jednom dijelu naše proizvodnje, sve se radi isključivo rukom”, govori nam Jelena koja nastavlja kako je trenutno najpopularniji njihov liker Zimski koji okus podsjeća na kuhano vino, a novu dimenziju okusa dobiva tako da se zagrije. Naime, dok je bila trudna s drugim djetetom u vrijeme Adventa jako se zaželjela kuhanog vina koje nije mogla biti u drugom stanju.

”Rekla sam Beri da nam napravi liker koji će imati okus po kuhanom vinu da ja nakon trudnoće i rođenja mogu nadoknaditi taj okus i miris koji mi je nedostajao”, smije se Jelena čija je ideja postala jedan od najprodavanih proizvoda ovog obiteljskog biznisa. Obitelj im je najvažnija, ističu nam Tomljanovići pa tako u proizvodnji njihovim proizvoda sudjeluje i njihovo troje djece koji su majci veliki pomagači u poslu te rado miješaju likere u nastanku.


”Mi smo vam sasvim obični ljudi, Bero još uvijek svakoga dana odlazi na posao od 9 do 17, a ja sam nakon druge trudnoće ostala bez posla. Znali smo da želimo i treće dijete pa sam tako odlučila ostati kod kuće i brinuti se o našem obiteljskom poslu. Djeca su još mala pa ne stignemo satima raditi u distileriji, ali i oni nam pomažu. Nisu uvijek oduševljeni kada im kažemo da idemo raditi u podrum, ali jednom kada počnu pomagati postane im bolje. Rado miješaju i pomažu mami i tati”, nastavlja nam priču Jelena. Da ima je obitelj bitna jednostavno je shvatiti, a pohvalili su nam se i kako se na jednoj od boci jednog od njihovih likera, Medicamenta, nalazi stara fotografija Berinoga djeda.

U njihovoj proizvodnji nema pretjerane žurbe, a normama i ne razmišljaju. U svaku kapljicu ulaže se velika količina ljubavi, a i nakon svog ovog vremena kažu kako im je najjači motivator upravo- gušt. Jedan od popularnijih okusa svakako je i crna kruška koja je specifična za područje oko Kostajnice gdje oni imaju organske nasade voća kojeg koriste u proizvodnji.

”Crnu krušku u Hrvatsku je donio Napoleon, to mnogo ljudi ne zna. Nismo željeli saditi vijamovku kada imamo autohtonu i domaću sortu. Ova kruška se ne bere, nego skuplja, a kako stari tako postaje sve slađa”, objašnjava nam Bero dok se priprema pokazati nam proces proizvodnje izrade Zimskog. Samo za nas je na maloj količini pokazao kako ručno pripremaju ovaj preukusni liker koji je usitnu savršeni poklon u ovo blagdansko doba. Znaju to i tvrtke pa se tako njihove likeri i rakije često nalaze na listama poslovnih poklona koje pripremaju Bero i Jelena koji su zatrpali njihovu radionicu. Pa ipak, najviše rade za ugostiteljstvo jer brojni kafići i restorani diljem Zagreba, ali i Hrvatske surađuju s ovim obiteljskim gospodarstvom.

Sve narudžbe Tomljanovići primaju putem Instagrama ili Facebooka, a službeni webshop još uvijek nemaju. Uskoro će, nadaju se, proširiti posao i tako moći bolje odgovoriti na potražnju.

 

Komentari

loading...
-->