Porezni inspektori haraju Adventom: Posebno promatraju jednu stvar

CROPIX

Porezni inspektori intenzivno obilaze adventske štandove pa kao i ostali osti naruče hranu ili piće, plate te pričekaju račun i ostatak. Potom se predstave i pokažu značku pa započnu inspekcijski nadzor.

Hrvatsku, a ponajviše Zagreb zahvatilo je predblagdansko raspoloženje. Doba je to godine kada se najviše troši, a prema procjeni Hrvatske gospodarske komore ovogodišnja blagdanska potrošnja doseći će 15,3 milijarde kuna ili pola milijarde kuna više nego prošle godine.

U tom smislu, bit će posla i za porezne inspektore koji u vrijeme Adventa pojačano provjeravaju stanje u blagajnama. Prva runda pojačanog poreznog nadzora potrajat će do iduće srijede.

Dnevnik.hr piše kako u Zagrebu i porezni inspektori intenzivno obilaze adventske štandove pa kao i ostali osti naruče hranu ili piće, plate te pričekaju račun i ostatak. Potom se predstave i pokažu značku pa započnu inspekcijski nadzor.

“Ne smije se imati nikakav višak. U slučaju da konobari dobivaju bilo kakve napojnice, to moraju stavljati sa strane. Ne toleriramo ništa. Znači – kasa mora štimati”, kazala je za Dnevnik Nove TV Dalija Brkić, voditeljica Službe za nadzor fiskalizacije.

U sučaju nepravilnosti, kazne su uistinu masne – od 10.000 do 300.000 kuna.

“Ne smijemo se s tim šaliti, ne isplati se uopće. Da nekom ne izdamo račun, kazna bi bila prevelika i nema smisla uopće”, kazao je za Novu TV ugostitelj Tomislav Čibarić.

Ugostiteljica Ivona Dabo kaže, pak, kako je gostima u adventskom raspoloženju račun najmanje bitan.

“Kad im dam račun uglavnom ga bace odmah pa mi odmah kažu da ne treba. Ja im, naravno, uvijek dam, ali ne doživljavaju me baš previše”, kaže.

Inače, u prvih deset mjeseci ove godine poreznici su obavili 16.000 nadzora, a u prosjeku su kod svakog drugog obveznika pronašli nepravilnosti.

“Daju predračune, koje su kasnije dužni fiskalizirati, ali najčešće ne fiskaliziraju i to se smatra neizdavanjem računa, odnosno, nefiskaliziranjem računa”, objašnjava Dalija Brkić iz Službe za nadzor fiskalizacije.


Komentari