PORAŽAVAJUĆI PODATCI: Evo zašto je Zagreb u samom vrhu najnesigurnijih gradova u Europi

Neki od faktora uključenih u mjerenje su, odnosi s drugim državama, stopa kriminala i korupcije, unutarnja stabilnost države i zakonodavstvo.

Jedna od najjačih tvrtki na svijetu specijaliziranih za ljudske resurse, Mercer, provela je istraživanje i objavila konačan popis najnesigrunijih gradova u Europi. Osobna sigurnost građan je jedan od ključnih faktora za dobar život, a Mercer je listu sastavio prema nekoliko značajnih faktora koji utječu na svakodnevnicu.

Neki od faktora uključenih u mjerenje su, odnosi s drugim državama, stopa kriminala i korupcije, unutarnja stabilnost države i zakonodavstvo, a Zagreb je na toj listi zauzeo vrlo loše mjesto i ušao u top deset najnesigurnijih gradova. Listu od 230 gradova, Business Insider je skratio na listu od svega 17 gradova, a evo zbog čega je Zagreb tako visoko na listi.

Lista najnesigurnijih gradova

17. Milano: Na popisu se našao nakon što je FBI upozorio da su Bazilika Sv. Petra, Duomo i La Scala bili pod prijetnjom terorističkog napada.

16. Barcelona: Na listi se našla zbog velikog broja krađa automobila i druge imovine, a nosi i zloglasni naziv “Glavni grad džepara”.

15. Belfast: Iako ima relativno nisku stopu kaznenih dijela u odnosu na druge gradove u Sj. Irskoj, Belfast se na popisu našao zbog velikog postotka siromaštva što dovodi do rasta sitnog kriminala.

14. Talin: Pitoreskni grad ima nisku stopu kriminala, ali je na na popisu je zbog trgovine ljudima i drogom koja je uglavnom pod palicom ruske mafije.

13. Varšava: Na listu su dospjeli zbog velikog broja političkih protesta, iako im stopa kriminala nije tako velika.

12. Pariz: Na popisu je zbog terorističkih napada u kojima je ubijeno 130 ljudi.

11. London: Teroristički napadi i incidenti koji se događaju po Europi ostavili su traga na kvaliteti život stranaca u Londonu, pa se zbog toga ovaj grad našao na popisu.

10. Bukurešt: Na listi su zbog široko rasprostranjene korupcije i sitnog kriminala.

9. Zagreb: Na listi se našao zbog korupcije.

8. Riga: Na popisu je zbog razvijenog organiziranog kriminala i prostitucije.

7. Rim: Slično kao i za Milano, Rim je također na popisu zbog mogućih terorističkih napada, samo što je na višoj poziciji jer je glavni grad Italije.

6. Madrid: Zbog ogromne stope nezaposlenosti uzrokovane mjerama štednje.

5. Budimpešta: Na popisu je zbog velikih prosvjeda i nemira uzrokovanih izbjegličkom krizom.

4. Sofija: Na popisu je zbog lošeg socijalnog stanja, a sama Bugarska je najsiromašnija članica EU.

3. Atena: Na listi je zbog velikog priljeva migranata te čestih i nasilnih prosvjeda koji ugrožavaju sigurnost.

2. Beograd: Na listi se našao zbog razgranate korupcije, podmićivanja, vandalizma i krađe, iako je stopa nasilnih zločina niska.

1. Kijev: Zbog nesređenih odnosa s Rusijom ubijeno je i ranjeno na stotine ljudi, a gradom često vladaju nemiri.

 


Komentari