Poražavajuće stanje na Jordanovcu: Plućni bolesnici borave na 30 stupnjeva, a država nema novca za klima uređaje

FOTO: Index.hr

Poražavajuća je činjenica da se infrastruktura u nekim bolnicama nije obnavljala više od 40 godina. 

Pacijenti s bolestima pluća, koji ionako teško dišu, leže u Klinici za plućne bolesti Jordanovac u sobama u kojima je i 35 stupnjeva jer klime – ne rade, doznaje RTL. Predsjednica Hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata kazala je da se pacijenti i bolesnici često žale na uvjete u kojima borave. Ustvrdila je da samo liječenje ovisi i o infrastrukturi.

Infrastruktura se na Jordanovcu nije mijenjala godinama, pa s time ni sporna klimatizacija. Iz bolnice su kazali da su svjesni navedene problematike te da će klime popraviti do kraja sljedećeg tjedna. Na Jordanovcu klima uređaji na odjelu pulmologije nisu u funkciji, a teško se diše zbog problema s dišnim sustavnom, a i zbog vrućine i nefunkcionalnih klima uređaja.

Jedan od primjera je i otac građanke Danijele koji leži na odjelu pulmologije zbog teške upale pluća, a zbog vrućine se u sobama pacijenti guše i kašlju na 30 stupnjeva, o čemu je Danijela pisala i ravnatelju KBC-a Rebro, budući da je Jordanovac pod ingerencijom KBC-a Rebro.

Kako je kazala Danijela, u sobi nema klimatizacije, a uvjeti su takvi da je u sobama još viša temperatura nego što je vani, gdje temperature prelaze i preko 34 stupnjeva

“U sobi nema klimatizacije. Jedino ventilatori koje si pacijenti sami donesu, ako si donesu i ako im tko ima donijeti. To su uglavnom više manje teški bolesnici. Leže na plahtama ispod kojih su najlonske plahte i oni su svi mokri i svi jedva dišu, isto tako i osoblje”, opisala je Danijela stanje u bolnici za RTL.

Ovakva je situacija samo na odjelu pulmologije jer je, kažu pacijenti Jordanovca, na drugim odjelima bolje, a klima ne radi samo na trećem katu.

Do kraja idućeg tjedna cjelovita zamjena klima komora

Bolnica i država nemaju novca kako bi riješili ovaj problem, stoga je ravnatelj KBC-a posegnuo za donacijama od privatnih tvrtki kako bi im pomogle i nabavile nove uređaje. Tako su prije dva tjedna, kažu, započeli postupak osiguravanja sredstava i pripreme izvedbenog projekta zamjene starih klima komora novima.

“Prema dogovoru s izvođačima radova vjerujemo da će cjelovita zamjena klima komora biti izvršena kroz ovaj i prvu polovicu idućeg tjedna”, kazao je ravnatelj.

Iz Udruge za promicanje prava pacijenata kazali su da je slična situacija u mnogim drugim bolnicama.

“Stanje u našim bolnicama je dosta loše. Kako u kojoj. Naravno, imamo dosta velike razlike među bolnicama. Pacijenti se česti žale na uvjete u kojima borave kao pacijenti i bolesnici. Samo liječenje ovisi i o infrastrukturi”, kazala je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata.

Poražavajuća je činjenica da se infrastruktura u nekim bolnicama nije obnavljala više od 40 godina.


Komentari