Popularni pješački most ide u obnovu: Već 2022. bi trebao zasjati novim sjajem

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Na Savskom mostu se prije nešto više od godinu dana otvorila rupa veličine nekoliko metara koja je ubrzo sanirana, no postavilo se pitanje koliko je most siguran i planirali se uskoro njegova obnova.

Kako piše Večernji list, most je tada obišao i gradonačelnik Milan Bandić te ustvrdio da je siguran i najavio da se u sanaciju vrijednu 23 milijuna kuna kreće u proljeće iduće godine.

To se još nije dogodilo, ali Grad je konačno raspisao natječaj za njegovu temeljitu obnovu. S jednom “malom” razlikom: projekt sanacije sad više ne košta najavljena 23, nego 29 milijuna bez PDV-a, odnosno 36,2 milijuna kuna s porezom.

Izvođač koji misli da posao može najbolje odraditi mora se javiti do 17. srpnja, a nakon što se potpiše ugovor, imat će 18 mjeseci da ga dovrši pa ćemo se, u najboljem slučaju, novim pješačkim mostom šetati krajem 2022. godine.

“Tijekom prošle godine izradili smo projektno-tehničku dokumentaciju izvanrednog održavanja, i to u skladu s time da je most upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Bilo je potrebno izraditi i dodatne kontrole mehaničke otpornosti i stabilnosti, odnosno reviziju glavnog građevinskog projekta konstrukcije”, kaže Dinko Bilić, pročelnik Ureda za izgradnju grada i promet.

Radovi, dodaje, obuhvaćaju rušenje stare armirano-betonske kolničke ploče s pješačkim stazama i cjelokupnom opremom mosta te gradnju novih.

“Zamijenit ćemo i oštećene čelične elemente rasponskog sklopa novim, a obnovit će se i antikorozivna zaštita konstrukcije i upornjaci te sanirati dva stupa u koritu rijeke”, nabraja Bilić.

Drugim riječima, kako piše u natječajnoj dokumentaciji, most će “ogoliti” do čeličnog dijela konstrukcije koji će tada biti saniran tako da će zamijeniti hrđave dijelove. U sklopu projekta predviđena je i izrada viseće čelične skele, koja mora izdržati težinu radnika i opreme te strojeva.

Pješački most koji spaja okretište tramvaja i autobusa s Kajzericom već dugo vapi za obnovom, a ovo će biti prvi put da se renovira čelična konstrukcija otkako je podignut između 1932. i 1934. godine, i to na temeljima onog sagrađenog krajem 19. stoljeća.

Gradska uprava sanirala ga je, doduše, 2017. godine, kada su “nabacili” novi sloj asfalta, postavili klupe i žardinijere s cvijećem te iscrtali biciklističku stazu. No to “šminkanje” očito nije bilo dovoljno da lani kolnik ne propadne.

Stručnjaci pregledali zagrebačke mostove izgrađene na socijalističkim temeljima: Evo nalaza


Komentari