Popularna britanska serija snima posljednju sezonu u Zagrebu: Preselili se u Tomašićevu

Hrvatska je zbog svog krajolika postala vrlo popularna destinacija za snimanje filmova i TV serija. Da svjetske produkcijske kuće ne zanima samo Jadran, pokazuje i višemjesečno snimanje popularne britanske serije ‘Strike Back’ u Zagrebu.

Serija u produkciji britanske TV kuće Sky još od svibnja se snima u hrvatskoj metropoli. Za potrebe snimanja iskorišteni su kompleks Gredelj u Vukomercu, industrijska ruševina Paromlin kraj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a sada su se prebacili i u sami centar te snimaju u Tomašićevoj ulici.

Grad Zagreb očito je prepoznao važnost snimanja popularnih TV serija na domaćim lokacijama nakon što je snimanje ‘Igre prijestolja’ lansiralo Dubrovnik među najbolje svjetske destinacije za ljubitelje televizije.

S tom svrhom je Grad Zagreb u svibnju otvorio i Filmski ured kojim rukovodi Mia Pećina Drašković, producentica s više od 20 godina iskustva i čak četiri osvojene prestižne američke televizijske nagrade Emmy.

Za pomoć u dogovoranju lokacija u Zagrebu Filmskom uredu najviše pomaže produkcijska kuća Embassy Films, koja dogovara lokacije za filmove, TV serije i reklame na području Hrvatske, Slovenije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Embassy Films je tvrtka Stevena Dillera koji se u 90-ima probijao kao glumac i producent u SAD-u, no očito je shvatio da bi mu manja sredina mogla pružiti više uspjeha.

Serija ‘Strike Back’ inače ima vrlo impresivnu ocjenu na stranici iMDB od 8,2/10, a u Zagrebu se trenutno snima osma, posljednja sezona serije. U njoj glumi nekoliko poznatih faca poput Philipa Winchestera i Sullivana Stapletona. U snimanje je također uključeno Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo obrane koje je produkciji ustupilo tenkove i transportere.

Nadamo se da će daljnji angažman Filmskog ureda dovesti još veće produkcijske kuće u Zagreb, a još više se nadamo da će s vremenom Zagreb u serijama sve češće biti Zagreb umjesto da glumi Prag, Beč ili ‘neimenovani srednjoeuropski grad’.


Komentari