‘Ponosni Zagreb’ najavio organizaciju Zagreb Pridea na dan izborne šutnje: Ove godine neće biti klasične šetnje

FOTO: Instagram/ Natalija Skalić

Prosvjedna vožnja Zagreb Pride Ride održat će se 4. srpnja, dan uoči parlamentarnih izbora, objavila je danas Inicijativa Ponosni Zagreb.

“Okupile smo se kao inicijativa nedavno, budući da su mjere okupljanja popustile, epidemiološke mjere su dozvolile organizaciju događanja, ali i kao reakcija na otvorene napade na naša teško stečena prava kojima svjedočimo već duže vrijeme”, izjavila je Sara Morić ispred udruge Zbeletron na konferenciji za novinare.

U organizaciji inicijative krajem lipnja i početkom srpnja održat će se različite aktivnosti za LGBTIQ+ zajednicu, od sportskih aktivnosti, raznih radionica, filmskih projekcija, do predstavljanja novih istraživanja i tribina o aktualnim temama.

Završno je događanje programa Zagreb Pride Ride, prva povorka ponosa na biciklima koja će se održati 4. srpnja u Zagrebu, kazala je Morić naglasivši da program počinje već danas antifašističkim druženjem u klubu Močvara.

Predstavnici inicijative Ponosni Zagreb, koja okuplja neformalnu grupu LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku organizacija civilnog društva, najavili su i slanje zahtjeva političarima od kojih će zatražiti zalaganje za poboljšanje pravnog okvira za LGBTIQ+ osobe.

Diana Avdić iz udruge Trans Aid istaknula je važnost poboljšanja pravnog okvira u području rodnog identiteta i zaštite trans osoba.

Na konferenciji je spomenuta i važnost cjelovite kurikularne reforme koja uključuje građanski i seksualni odgoj i obrađuje teme seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i spolnih karakteristika unutar kurikuluma na afirmativan i znanstveno utemeljen način.


Komentari