ONI SU PONOS LIJEPE NAŠE: Genijalni MIOČANI postali svjetski prvaci u informatici

ACSL 2016/ www.mioc.hr

Ove godine natjecanje se odvijalo u malenom gradiću pokraj savezne države Massachusetts, odnosno Bostona. Taj velegrad jedan je od najpoznatijih središta informatike i tehnologije u SAD-u, koji uz bok Silicijskoj dolini predvodi u području tehnoloških inovacija u svijetu.

Zagrebačka XV. gimnazija, poznatija kao MIOC, pokazala se kao najbolja, odnosno njenih petnaest učenika među srednjoškolcima iz čak 200 škola diljem svijeta. Oni su postali svjetski prvaci na međunarodnom natjecanju u poznavanju područja računalstva i kompjutorskog programiranja koje se održalo u američkom gradu Nashua u saveznoj državi New Hampshire.

Radi se o natjecanju ACSL All-Star’s (American Computer Science League), a pobijedivši konkurenciju, zagrebački srednjoškolci postali su prvaci svijeta u juniorskoj i seniorskoj kategoriji. Osvajanje nagrada za učenike MIOC-a i nije neka novost jer se redovito vraćaju sa svjetskih natjecanja puni nagrada i odličja.

Juniorski tim/ www.mioc.hr
Juniorski tim/ www.mioc.hr

Međutim, protekle subote 15 učenika ostvarilo je najbolji uspjeh do danas na području informatike. Ravnateljica XV. gimnazije, Ljiljana Crnković, iznimno je ponosna na uspjeh svojih učenika pa je izjavila: “MIOC svake godine sudjeluje na tom natjecanju i nije nam uopće više čudno kad osvojimo medalju. Već su nas pojedini novinari počeli zezati da smo dosadni s medaljama. Naravno, pod time ne mislimo da je pobjeda mala stvar. Radi se o velikom uspjehu koji će zasigurno učenicima otvoriti vrata prilikom zapošljavanja.”

Ove godine natjecanje se odvijalo u malenom gradiću pokraj savezne države Massachusetts, odnosno Bostona. Taj velegrad jedan je od najpoznatijih središta informatike i tehnologije u SAD-u, koji uz bok Silicijskoj dolini predvodi u području tehnoloških inovacija u svijetu. Tim povodom učenicima je osiguran i obilazak jednog od najpoznatijeg sveučilišta u Americi, bostonskog MIT-a, te sveučilišta Harvard. Ugostio ih je i jedan od bivših učenika MIOC-a koji danas radi u Americi, Marin Soljačić.

“Soljačić je za učenike izdvojio jako puno vremena te ih odveo na svoj institut MIT i predstavio projekte na kojima oni tamo rade. Kasnije su pod vodstvom znanstvenika Joška Silobrčića razgledali ugledno sveučilište Harvard. Smatram da će ovogodišnje natjecanje upravo zbog tih izleta i poznanstava ostaviti dubok dojam na učenike” dodala je ravnateljica.

Seniorski tim/ www.mioc.hr
Seniorski tim/ www.mioc.hr

MIOC su u SAD-u predstavljala tri tima od pet sudionika te dva profesora, stoga se za dolazak na natjecanje moralo prikupiti otprilike 130 tisuća kuna.

Nešto donacija došlo je od Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Ministarstva obrazovanja.

Ravnateljica napominje: “Najveće iznenađenje i pohvala mladim učenicima stiže od običnih građana koji također doniraju sredstva za njihov put. Neki više, drugi manje. Iznos nije bitan.”

Osim osvojenih medalja, učenici su kao nagradu osvojili 10 novih računala HP Chromebook, a XV. gimnazija dobila je Amazonov Kindle e-book reader.

Profesor matematike Nikola Dmitrović kratko je komentirao: “Ono što smo napravili iznenadilo je i nas, dva prva mjesta i jedno drugo.” On je predvodio učenike na natjecanju u SAD-u, a u Zagreb su se naši pobjednički timovi vratili večeras gdje su ih na Zračnoj luci dočekali obitelj, prijatelji i kolege kako bi im čestitali na iznimnom uspjehu.

U posjetu tvrtki Repsly/ www.mioc.hr
U posjetu tvrtki Repsly/ www.mioc.hr

Profesorica Renata Đurić prisjetila se trenutka u kojem je seniorska ekipa saznala da je najbolja na svijetu u informatici: “Proglašenje je trajalo dosta dugo. Naime, rezultati su se čitali od zadnjeg mjesta, a naša škola nikako da dođe na red. Čak smo u jednom trenutku pomislili da nas uopće neće prozvati. Naposljetku smo ostali samo mi, i trebalo nam je nekoliko trenutaka da shvatimo što to znači. Počeli smo se grliti, ljubiti, skakati, a neki su i zaplakali od sreće.”

U Zračnoj luci se okupilo pedesetak roditelja i prijatelja koji su jedva dočekali da sleti avion s njihovim prvacima. I dok se Hrvatska sprema za prosvjed podrške kurikularnoj reformi, a informatika još uvijek ima minornu zastupljenost u rasporedima, 15 je učenika dokazalo kako se svaki trud naposljetku isplati.

Let iz američkog grada Nashua bio je dug i iscrpljujuć, no svi su se ozarili kada su vidjeli koliko ljudi ih je dočekalo. Među njima su bili i ponosni baka i djed Leona Starešinića, učenika četvrtog razreda, kojemu je ovo treće veliko informatičko natjecanje.

Leonova baka orkiva: “Ja sam ona ponosna baka koja sprema svaki novinski članak o svojem unuku. Ne vjerujem da se posebno spremao za ovo, isto tako se ne sjećam da je nekada danima učio ili se žalio da mu je neki predmet težak. On je jednostavno jedan od onih koji to sve razumije bez mnogo truda. Genij!”

S profesorom Soljačićem/ www.mioc.hr
S profesorom Soljačićem/ www.mioc.hr

Budući da je srednjoškolsko obrazovanje za Leona pri kraju, nameće se pitanje koji će fakultet upisati svjetski prvak u informatici.

Leon, koji za sesetak dana polaže državnu maturu, rekao je: “Neću iz Hrvatske, ovdje mi ništa ne nedostaje. Plan je studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Budući da su mi najdraži predmeti matematika, informatika, kemija i fizika, vjerujem da neću imati problema na studiju.”

Vjerojatno najuzbuđeniji na dočeku bili su maleni nećaci Ivana Stjepanovića, učenika drugog razreda, čiji je tim osvojio visoko drugo mjesto. Ivanova majka, pak, nije mogla sakriti suze kada se sjetila koliko se on trudio za ovo natjecanje, te je izjavila: “Znate, ja sam Ivana dobila poprilično kasno, njegovi brat i sestra tada su već prešli dvadesetu. Još uvijek ne mogu vjerovati da je baš moj sin sudjelovao u ovako velikom uspjehu. Pripreme su trajale od trenutka kada je upisao školu.”

Učenike je dočekala i ravnateljica MIOC-a Ljiljana Crnković, čija škola niže uspjeh za uspjehom, te napomenula za Jutarnji.hr: “Uvijek očekujemo dobre rezultate jer našu školu pohađaju najbolji matematičari i informatičari u cijeloj državi. No, ovo nam je veliko priznanje, koje ipak nismo očekivali. Drago mi je što su se mediji zainteresirali za naše učenike, mora se više pisati o uspjesima.”


Komentari