Od ponoći za 10 posto poskupljuju cestarine

hr.wikipedia.org

Na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ od ponoći za 10 posto poskupljuju cestarine.

Ove godine povećanje cijene od 10 posto za prvu A, prvu te drugu skupinu vozila stupa na snagu više od dva tjedna ranije nego što je to bilo prošle godine. Iz Hrvatskih auto-cesta napominju da je to zbog toga što je i sama sezona ranije krenula.

Sezonske su se cijene ove godine, osim za prvu skupinu, uvele i za drugu skupinu vozila. Dakle, više cijene cestarine u ova tri naredna mjeseca plaćat će vozila koja čine I.A, I. i II. skupinu odnosno motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi, za koja iz HAC-a kažu i da u ukupnom prometu vozila imaju najveći udio.

Prije desetak dana iz HAC-a su poručili da je riječ o jednoj od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Model sezonskih cijena cestarina uveden je prošle godine. Dodali su da se zbog pojačanog prometa znatno povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetu.

Objasnili su i da uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima te da se na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

Prema tablicama HAC-a, tako će primjerice putovanje autocestom A1 od Zagreba do Dugopolja (Split) od 15. lipnja za II. skupinu vozila umjesto vansezonskih 284 kune koštati 312 kuna, a za I. skupinu vozila umjesto 181 kune koštat će 200 kuna. Od Zagreba do Karamatića (Ploče) vozila II. skupine plaćat će 394 kune (umjesto sadašnjih 359 kuna), a vozila iz I. skupine 256 kuna (umjesto 231 kunu).

Na autocesti A1-A6 Zagreb-Rijeka (Grobnik) vozila II. skupine plaćat će cestarinu 139 kuna, umjesto 127, a I. skupina 77 umjesto 70 kuna, dok će od Zagreba do Lipovca po autocesti A3 vozila II. skupine plaćati 212 kuna umjesto 193 kuna, a vozila I. skupine 141 umjesto 128 kuna.

Prolazak Krčkog mosta također poskupljuje sa 46 na 51 kunu za vozila iz II. skupine, odnosno s 35 na 39 kuna za vozila iz I. skupine. Sezonsko poskupljenje cestarina ne primjenjuje se na III. i IV. skupinu vozila.


Komentari