PONIŠTAVAJU OTKAZE U HOLDINGU?! Sudovi počeli vraćati na posao ljude s lažnim diplomama i svjedodžbama

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Godine 2014. bila je to najveća akcija provjera diploma u jednoj javnoj tvrtki.

Tada je čak 333 radnika u Zagrebačkom holdingu su kontrolama “uhvaćena” s lažnim diplomama i svjedožbama.

Prije skoro dvije godine Holding je zaključio da su oštećeni za barem 88,5 milijuna kuna na tim radnicima koji nisu imali stručnu spremu za posao koji su obavljali. Tada su svi su dobili otkaz., no šteta nije nikad naplaćena jer je tadašnja uprava ipak odlučila da je otkaz dovoljna kazna.

Sada su sudovi počeli vraćati na posao one za koje je kontrola Holdinga utvrdila da imaju “nevjerodostojne diplome i svjedožbe”.

Slučaj Damira Ljubeja

Posljednji slučaj je Damira Ljubeja, nekad kontrolora karata u Zagrebačkom električnom tramvaju, bivšeg predsjednika Zajednice udruge branitelja Zagrebačkog holdinga i sindikalnog povjerenika. Otkaz je dobio u proljeće 2015. godine. Provjera je pokazala da nema svjedodžbu Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu, tj. nije nigdje u maticama škole zaveden da ju je završio iako je priložio njihovu svjedodžbu.

Krajem listopada mu je Županijski sud u Splitu pravomoćno poništio otkaz nakon što je na njegovu stranu stao i Općinski sud u Zagrebu.

“Ima još jedno šest kolega iz iste škole kojima proces nije završio, pa ne bih dotad ništa komentirao. Duga je to i opsežna priča”, rekao je Ljubej za 24sata.

Damir Ljubej prijavljen je iz Holdinga Državnom odvjetništvu, no oni su rekli da ga neće goniti jer je slučaj u zastari, a očito je na sudu uspio dokazati da je otkaz dobio bezrazložno. Elektrostrojarska škola je napisala Holdingu da ga nemaju u matičnoj evidenciji onih koji su je završili.

Radoslav Vlašić iz Udruge vozača ZET-a Trešnjevka, koji je i objavio povoljnu presudu za Ljubeja, također kaže da je u ZET-u poništeno još otkaza zbog krivotvorenja dokumenata, no nije znao točan broj. U Zagrebačkom holdingu su nam rekli da znaju da je 59 radnika podnijelo tužbe. Njih 31 je izgubilo, jedan je vraćen na posao, a za ostale traju postupci.

Za ostale podružnice u Holdingu nema podataka. Ono što pokazuju dokumenti koje portal 24sata ima za Ljubeja, on je angažirao vještaka, koji je utvrdio “da je utvrđena originalnost obrasca svjedožbe, potpisa ravnatelja i pečata”. Holding je dostavio mišljenje škole, koja potvrđuje da mu je svjedožba nevjerodostojna.

Pero Kovačević, voditelj projekta provjere diploma u Zagrebačkom holdingu, ističe da imaju potpuno različitu sudsku praksu.

“Jedan je na sud donio svjedodžbu druge škole, oni su ga vratili na posao. Mi smo provjerili i tu svjedožbu i ispalo je da je i ona lažna. Neke su vratili jer je sud zaključio da su posao koji su obavljali mogli raditi i bez spreme za koju su dostavili lažni dokument bez obzira što su u potpunosti izigrali povjerenje poslodavca. Nemamo ujednačenu sudsku praksu i to je problem, već sam apelirao na Vrhovni sud da to učini”, objašnjava Kovačević.

Zbilja, kakav primjer dajemo mladima?


Komentari