U PONEDJELJAK IH DELOŽIRAJU: Zagrebačka obitelj odbila dva stana i novac za kuću koja nije u njihovu vlasništvu

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Grad im je ponudio nešto manje od pola milijuna eura još 2006. godine, a oni su tada tražili 1.3 milijuna eura.

Grad Zagreb u ponedjeljak 23. svibnja deložirat će Marijana Brčinu, stanara posljednje kuće koja stoji na putu produžetka Branimirove ulice. Kako mu je jučer istekao rok za mirno iseljenje i raščišćavanje prostora od gotovo 1.100 metara četvornih, a Brčina pak tvrdi kako nije bilo inspekcije koja bi provjerila je li zaista iselio te kako ga nitko nije ni nazvao, prenosi Jutarnji.

“Oni dobro znaju da ja neću otići iz svoje kuće. Pozivam sve ratne vojne invalide i branitelje da u 9.30 sati budu kod mene na adresi Heinzelova 54c da bismo pokazali vlastima da ne mogu s nama što god žele”, kazao je Brčina.

Marijan u toj kući živi sa svojom šesteročlanom obitelji posljednjih 30-ak godina, a tvrdi kako ju je otkupio od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti 2006. godine za 37.000 kuna.

Nudili im dva stana

Ipak Županijski sud, a potom i Vrhovni sud, taj su ugovor proglasili nevažećim pa tako Brčina nije pravno gledano vlasnik kuće ni zemljišta. No, ponuđena mu je zamjenska nekretnina, odnosno, stan površine 74 metra kvadratna u Cenkovečkoj, a sinu Nenadu i njegovoj supruzi i kćeri ponuđen je stan u Šižgorićevoj ulici.

“Marijan Brčina je zemljište u Heinzelovoj dobio u najam sa zaštićenom najamninom, na neodređeno vrijeme, pa mu i stan nudimo pod istim uvjetima korištenja. Naglašavamo da Brčina nije vlasnik predmetne nekretnine te stoga nije moguća dodjela stana u vlasništvo”, kazali su iz Grada.

Ono što je Marijana i suprugu Rajku najviše pogodilo je razdvajanje jer su navikli živjeti sa svojim sinovima te unučicom. Iz Grada objašnjavaju kako su stanovi na različitim lokacijama jer u blizini Branimirove ulice ne postoje dvije gradske nekretnine koje bi odgovorale njihovim zahtjevima.

Ponuđen im je i otkup

Kako kažu podaci iz Grada, Brčina je tijekom cijelog postupka utvrđivanja vlasništva tvrdio kako je on vlasnik nekretnine, a potraživao je isplatu od 1.200 eura po metru četvornom. Što bi značilo kako bi za površinu trebao dobiti 1.3 milijuna eura.  Grad mu je, prije nego što se utvrdilo da nije vlasnik nekretnine, nudio 412.000 eura, što je Brčina odbio.

“Ne bih iznosio svote jer sam naposljetku zaključio da ni jedan novčani iznos ne može zamijeniti moj i život mojih sinova u ovoj kući, s našim voćnjakom, vrtom i cjelokupnim životom na ovom dijelu grada. Obratio sam se i predsjednici Republike Hrvatske jer su me gradske vlasti ponizile i prekršile sva moja ljudska prava”, kazao je Marijan.

Grad je do sada na proširenje potrošio 110 milijuna kuna

Gradonačelnik Bandić je još 2013. godine najavio radove kojima bi se u trebala spojiti Branimirova ulica od Zavrtnice do Heinzelove, a na toj trasi nalazilo se više desetaka kuća koje su se morale srušiti kako bi se realizirao projekt.

Do sada je Grad na ishođenje potrebne dokumentacije, troškove zemljišta i gradnju 1. faze predmetne prometnice potrošio oko 110 milijuna kuna, kako tvrdi pročelnik za imovinu Damir Lašić.

>>> AGONIJA TRAJE VEĆ GODINAMA, A ZA DESET DANA IH DELOŽIRAJU: ‘Mi iz svoje kuće ne izlazimo’!


Komentari