Pomoć za najstarije: Grad Zagreb osniva Povjerenstvo za demencije

FOTO: Pixabay

Povjerenstvo za demencije, kojemu je zadaća priprema strategije skrbi za osobe s demencijom, osnovano je u Zagrebu, rekla je predsjednica tog Povjerenstva Ana Stavljenić-Rukavina na okruglom stolu o demenciji održanom u Novinarskom domu.

“Takav dokument bi, osim popisa strateških aktivnosti za oboljele od demencije, bio istovremeno i dokument gdje bi Povjerenstvo pratilo izvršavanje tih aktivnosti te bi pratilo potrebe institucija kako bi im se osigura i materijalna sredstva za provođenje aktivnosti. Zadaća Povjerenstva je i da predlaže poboljšanja”, rekla je Stavljenić-Rukavina.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč podsjetio je da je gradonačelnik Milan Bandić uputio apel Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje da se jedan od četiri lijeka za Alzheimerovu bolest stavi na listu “A” te da na taj način budu dostupni bolesnicima u onoj mjeri u kojoj je to nužno.

Jeleč vjeruje da će se tom apelu pozitivno odgovoriti. Rekao je kako je na tom tragu i ovaj okrugli stol i osnivanje Povjerenstva za demencije koje će morati iznjedriti strategiju te lokalne, regionalne ali i nacionalne dokumente.

“Sama činjenica da je Alzheimerova bolest u Hrvatskoj uzela maha kod gotovo 90.000 bolesnika, a u Zagrebu negdje oko 17.000, jasno kaže da moramo imati učinkoviti sustav zaštite i borbe protiv te opake bolesti”, upozorio je Jeleč.

Podsjetio je da Zagreb, ali i Hrvatska i Europa imaju trend starenja stanovništva, a ta bolest je nešto što je popratno u starim populacijama. Važnim je ocijenio da kao zajednica razvijemo zaštitni mehanizam, da sve potencijale koje imamo stavimo u funkciju skrbi, ali i dobre organizacije i brige o tim bolesnicima.

Jeleč kaže da je na tom tragu, grad Zagreb sa svojom infrastrukturom – i psihijatrijskih klinika i domova zdravlja, poduzeo čitav niz mjera i aktivnosti.

“Svi sektori moraju voditi brigu o dementnim bolesnicima jer je ta briga vrlo zahtjevna, ona zahtjeva i veliki ekonomski i organizacijski potencijal. Na 17.000 oboljelih je od 50 do 70.000 drugih ljudi angažirano u skrbi za takve bolesnike, a u prvom redu obitelj. To je briga koja kontinuirano traje 24 sata i kao zajednica dužni smo olakšati i skrb i sve mjere koje su nužne za oboljele”, rekao je Jeleč.

Demencija je sindrom uzrokovan bolešću mozga, i obično se radi o kroničnom ili progresivnom tijeku, ali uvijek postoji višestruko oštećenje viših kortikalnih funkcija kao na primjer pamćenje, mišljenje, orijentacija, shvaćanje, računanje, sposobnost učenja, jezik i rasuđivanje. Demencija uzrokuje značajan pad u intelektualnom funkcioniranju, ali i narušava svakodnevne životne aktivnosti.


Komentari