Politički analitičar Bandiću: ‘Sačuvaj obraz i razvrgni suradnju s Hasanbegovićem’

Ivan Klindić

Potencijalni skandal u hrvatskoj javnosti i u zagrebačkoj politici?

Nakon što je Trg maršala Tita preimenovan u Trg Republike Hrvatske, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ostalim strankama, koje su se istome protivile, očito želi pružiti svojevrsnu odštetu. Naime, vratio je bistu Ive Lole Ribara i najavio postavljanje spomenika sedmorici sekretara Savezne komunističke omladine Jugoslavije.

Dakle, Bandić najavljuje biste, što je, kako se čini, svojevrsni pokušaj da se “opere” od ucjena unutar koalicije i prikloni onima koji nariču za komunizmom, iako je svjestan kakva će biti reakcija Neovisnih za Hrvatsku.

Činjenica je da je Bandić naklonjen Josipu Brozu Titu i komunizmu, i sam je bio član SDP-a dugi niz godina, a u 16 godina koliko je na čelu Zagreba nije maknuo ime Trga maršala Tita, na što je bio “prisiljen” tek ulaskom u koaliciju s Hasanbegovićem i Esih.

Upitali smo se tada znači li vraćanje biste Ive Lole Ribara i postavljanje spomenika sedmorici sekretara SKOJ-a potencijalni skandal u hrvatskoj javnosti i u zagrebačkoj politici. Sada smo na to, sudeći prema nedavnim događajima, na to dobili i potvrdan odgovor.

‘Raspad braka’ koji svi očekuju

Osim što su na politički “raspad braka” utjecale i koruptivne radnje i zlouporaba položaja Milana Bandića uz pomoć “prebjega” iz SDP-a, točnije Radenka Tomića, od samog početka ove koalicije pojavile su se špekulacije da se Bandić želi “eliminirati” petero skupštinara Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, s kojima trenutačno ima tijesnu većinu, i složiti novu.

Sam Tomislav Jonjić iz stranke Neovisni za Hrvatsku početkom rujna kazao nam je da će oni biti apsolutno protiv vraćanja i postavljanja bisti, a što se tiče Bandića, njegove stranke i HDZ-a, kazao je da ih za njih veže tek precizni sporazum koji predviđa točno određene točke.

HDZ-ovci su se ogradili od takve teze kazavši da suradnja Bandićeve i Hasanbegovićeve stranke ne ovisi o njima, te da su se oni jasno opredijelili za projektnu i programsku suradnju.

Intervju Zlatka Hasanbegovića uzburkao javnost

No, ono što je uzburkalo javnost bio je intervju Zlatka Hasanbegovića za Večernji list, u kojem je kazao da je riječ “o besmislenom političkom igrokazu koji izaziva podsmijeh i među Bandićevim sljedbenicima, kao i među njegovim političkim protivnicima” te da Bandić o Ivi Loli Ribaru zna isto koliko i Hasanbegović o kvantnoj fizici.

Nadalje, Hasanbegović je ustvrdio da nema smisla da se u 21. stoljeću u Zagrebu ističu “bilo kakvi simboli propale jugoslavenske komunističke baštine” već da im je mjesto u muzejima.

‘Sačuvajte obraz i razvedite ovaj politički brak’

Javnost je na intervju oštro reagirala, a putem društvenih mreža oglasio se i politički analitičar Slaven Letica.

“Provokativna i krajnje uvredljiva tvrdnja dr. Zlatka Hasanbegovića da njegov koalicijski ortak Milan Bandić pojma nema tko je i što je Ivo Lola Ribar ne ostavlja previše manevarskoga politčkog prostora Gradonačelniku: ako želi sačuvati obraz morati će razvesti politički brak s Neovisnima za Hrvatsku“, smatra Slaven Letica.

Komentari