Policijski čelnici jugoistočne Europe u Zagrebu održali sastanak: Evo koje su zaključke donijeli

Foto: MUP

Sigurnosni izazovi na području jugoistočne Europe, policijska suradnja kao dio učinkovitog odgovora na rastuću prijetnju od nezakonitih migracija i organiziranog kriminala, krijumčarenja droge i ljudi te širi sigurnosni aspekti rata u Ukrajini, bile su teme sastanka šefova policije zemalja jugoistočne Europe (SEEPCM 2022.) koji se ove godine održao u Zagrebu.

Uz policijske čelnike 11 zemalja, uključujući i Hrvatsku, sastanku su u srijedu prisustvovali i izvršna direktorica EUROPOL-a Catherine de Bolle te Berndt Koerner, glavni koordinator Zajedničke koordinacijske platforme (JCP-a).

Održan na marginama francuskog presjedanja EU vijećem, sastanak je u okviru strateškog partnerstva Hrvatske i Francuske potpisanim prošle godine, dok Hrvatska također onastoji ostvariti svoj strateški cilj ulaska u Schengen.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je zajedno sa francuskim veleposlanikom u Hrvatskoj, Gaële Françoisom Veyssièreom pozdravio okupljene uoči sastanka.

Ocijenio je kako je riječ o izravnoj potvrdi spremnosti na jačanju dijaloga i ujedinjenoga djelovanja u trenutku dodatnih izazova koje je donio rat u Ukrajini.

“Imajući u vidu da globalne okolnosti ukazuju na činjenicu da ćemo se s migracijskim kretanjima susretati još dugi niz godina i da ona postaju dio naše svakodnevice, ne smijemo zaboraviti humanitarni karakter i potrebu pružanja pomoći osobama koje su zaista u potrebi. Današnji sastanak dolazi u pravom trenutku kako bismo kroz konstruktivnu raspravu i razmjenu mišljenja uskladili zajednička djelovanja“, naveo je Božinović istaknuvši kako Hrvatska trenutno pruža gostoprimstvo za više od 17 tisuća izbjeglica.

Dodatno je pohvalio aktivnosti Europola te istaknuo zajedničko jačanje policijske umreženosti i suradnje potrebne za suzbijanje organiziranog kriminala, kao što su zajedničke europske policijske ophodnje koje je inicirala Francuska.

„O kojem god da je sigurnosnom izazovu današnjice riječ – ključna je pravovremena i kvalitetna razmjena svih operativnih informacija i iskustava, izgradnja platformi zajedničkog djelovanja i odgovora na potencijalne krize“, rekao je Božinović pozvavši na potpunu međuresornu, regionalnu, međunarodnu i globalnu suradnji za sigurnosne izazove.

Od organiziranog kriminala, krijumčarenja, ljudi, narkotika, oružja te cyber napada i drugih opasnosti.

„Okupljanjem danas, na ovom prestižnom mjestu, šefova policija država jugoistočne Europe, u formatu bez presedana, u kojem sudjeluju izvršni direktor Europola i koordinator Zajedničke koordinacijske platforme (JCP), Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Ravnateljstvo policije poduzelo je veliku inicijativu. To je doista ponovno pokretanje i obogaćivanje konkretnog, profesionalnog dijaloga o jačanju policijske suradnje u Jugoistočnoj Europi“, nadovezao se na Božinovićev govor francuski veleposlanik u hrvatskoj, poželjevši okupljenima sreću u radu.

Zajedno mogu postići rezultate

Uz središnji sastanak, policijski čelnici okupljenih zemalja imali su i bilateralne sastanke s Europolom.

“Samo zajedno možemo postići zadovoljavajuće rezultate ali ujedno i poslati jasnu poruku o organiziranim kriminalnim grupama koje djeluju na našem području. Nesuradnja je luksuz koji si ne smijemo dopustiti“, rekao je ravnatelj hrvatske policije Nikola Milina, uvjeren kako će zajednička suradnja i razmjena informacija i iskustava pomoći u borbis kriminalom koji se širi i ne poznaju granice.

“Nakon današnjega sastanka okupljeni čelnici policija zemalja jugoistočne Europe drže iznimno važnim jačanje suradnje policija u Europi općenito te naročito u jugoistočnoj Europi. Također pozdravljaju inicijativu Francuskoga predsjedanja Vijećem Europske Unije i Republike Hrvatske u okviru Hrvatsko-francuskoga strateškog partnerstva za okupljanjima u ovome formatu. Imajući na umu zahtjevnu sigurnosnu situaciju u Europi, koja je dodatno zakomplicirana izazovima pandemije COVID-19 i ratom u Ukrajini, podupiru redovite susrete i raspravu u ovom formatu te pozdravljaju potporu EUROPOL-a i JCP-a (Joint Coordination Platform) ovoj inicijativi i naglašavaju važnost suradnje s EUROPOL-om i posredstva EUROPOL-a u očuvanju sigurnosti Europe”, naveli su iz MUP-a zaključke današnjeg sastanka.

Dodatno, čelnici sa sastanka odlaze podupirući put zemalja prema europskim integracijama te u tom duhu žele pružiti potporu boljoj regionalnoj i operativnoj policijskoj suradnji i upotrebi EU alata. Ponajviše kod borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala i nezakonitih migracija.


Komentari