POLICIJI NI TRAGA: Nakon rehabilitacije u toplicama, Horvatinčić šeta po Zagrebu s djevojkom! Evo što kažu iz Ministarstva pravosuđa

Tomo Horvatinčić (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Nakon što je snimljen kako se šeće po Krapinskim toplicama zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić, koji je osuđen za izazivanje stravične pomorske nesreće, sada je snimljen kako se kreće bez ikakve pratnje policije. Naime, Horvatinčić je zatečen ispred jedne zagrebačke klinike u pratnji mlade ženske osobe, doznaje Jutarnji.

Djevojka ga je nakon toga odvezla u crnom terencu Land Rover sa zamračenim staklima tako da je posrnulog poduzetnika nemoguće zamijetiti u vozilu.

Podsjetimo, Horvatinčić je sredinom svibnja snimljen na rehabilitaciji u Krapinskim toplicama, nakon čega su ga odvezli pravosudni policajci. Dok je tada bio pod ingerencijom zatvorskog sustava, sada se postavlja pitanje kako je moguće da se jedan zatvorenik slobodno kreće privatnim automobilom bez pratnje policije.

Povodom toga, upit smo poslali Ministarstvu pravosuđa te su nam pojasnili kako su Zakonom o izvršavanju kazne zatvora podaci o zatvorenicima službena su i profesionalna tajna, a zatvorenicima je zajamčena zaštita osobnosti i tajnosti osobnih podataka.

“Međutim, u cilju objektivnog informiranja javnosti, podsjećamo da su citiranim Zakonom uređena prava i obveze svih zatvorenika. U okviru zakonom zajamčenih prava propisane su pogodnosti kao skup poticajnih mjera usmjerene na smanjivanje negativnih učinaka zatvaranja i poticanje u ostvarivanju programa izvršavanja radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora”, stoji u odgovoru.

Jedna od propisanih pogodnosti koju zatvorenik može ostvariti sukladno Zakonu je i izlazak u prebavlište ili boravište. Odluku o odobravanju pogodnosti donosi upravitelj kaznionice ili zatvora, na prijedlog stručnog tima.

“Na temelju provedenog postupka, odobrena je zakonska mogućnost navedenom zatvoreniku”, napominju iz Ministarstva.

Ističu kako su tijekom 2019. godine pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom koje uključuju izlazak iz kaznenog tijela odobrene za 1797 zatvorenika, koji su iskoristili ukupno 7298 ovih pogodnosti, dok je vezano uz mjere prevencije širenja bolesti COVID-19, tijekom 2020. godine odobren manji broj ovih pogodnosti – iste su odobrene za 226 zatvorenika, koji su iskoristili ukupno 473 ovih pogodnosti.

Podsjetimo, Tomo Horvatinčić je 2011. godine u pomorskoj nesreći usmrtio talijanski bračni par za što je i pravomoćno osuđen. U Remetinec je stigao sredinom srpnja prošle godine, no zbog narušenog zdravlja završio je na rehabilitaciji. Horvatinčićev odlazak u zatvor izazvao je veliku pažnju, a on je tada iznio svoju stranu priče.

”Čuo sam da sam vukao 10 godina pravosuđe za nos. Nijednom u tih 10 godina ni jedna rasprava nije odgođena zbog mene. U ove dvije godine mi nije trebao niti odvjetnik niti molbe, ja sam bolestan čovjek i operacije su se dogodile na mome tijelu. Minimalno ljudsko bi bilo da zatvorenik dođe koliko toliko zdrav, a ne na štakama. Bit ću dobar zatvorenik, naglasio je i novinarima poručio:

“Vi ste sa svojim informiranjem i pritiskom tome pridonijeli”.

Komentari