Policija stigla na ADU! Na Filozofskom se čekaju konkretni koraci po pitanju prijava seksualnog uznemiravanja

FOTO: Ivan Perkov/Studentski.hr

Hrvatsku i regiju ovih dana potresla su brojna svjedočanstva hrabrih žena koje su odlučile progovoriti o seksualnom uznemiravanju. Među njima su se našle i četiri studentice Likovne akademije, no navedene slučajeve još nitko nije prijavio, otkriva za Jutarnji prodekanica za kvalitetu, poslijediplomske studije i cjeloživotno obrazovanje Maja Rožman.

“Imali smo, doduše, upite upućene našoj studentskoj pravobraniteljici. Ona se konzultirala s nama pa smo joj savjetovali da uputi studente na povjerenstvo koje smo osnovali za potrebe za primanje prijava”, kaže prodekanica te ističe i da su napravili formular preko kojega se studentice mogu anonimno javiti ako su bile žrtve zlostavljanja.

Rožman tvrdi i da su u kontaktu s dekanicom Akademije dramskih umjetnosti, kao i s pravobraniteljicom. Također su upoznati s pravnom procedurom.

Na Akademiji dramske umjetnosti kod dekanice je došla policija na informativni razgovor, te su po službenoj dužnosti prikupljali podatke. Prijave su predali pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. ADU trenutno ima 25 prijava.

S druge strane, studentska pravobraniteljica Filozofskog fakulteta Norma Trkovnik otkriva da je na navedenom fakultetu prijavljeno pet slučajeva, te da nisu zadovoljni reakcijom dekanata.

Kod nas to ide najsporije. Veterina je reagirala promptno i brzo. ADU je osnovao radnu skupinu. Naš fakultet nije napravio ništa osim toga što su meni rekli kako treba izgledati prijava. Uskoro idem dekanu s prijedlogom da i mi napravimo anonimne upitnike”, kaže Trkovnik.

 


Komentari