POLICIJA SE OGLASILA O AFERI U GSKG-u! Mito, korupcija i nezakonita zapošljavanja stavljaju se na teret ovih ljudi

Patrik Macek/PIXSELL

Zagrepčani su jučer svjedočili još jednoj akciji USKOK-a, a ovaj put mjesto radnje je bilo Gradsko stabmeno komunalno gospodarstvo (GSKG).

Nakon što su tokom čitavog popodneva stizale neslužbene informacije o čemu je riječ oglasio se i MUP.

Riječki PNUSKOK i zagrebački USKOK dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana starosti 54, 49, 57, 51 godinu zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva, odnosno, zbog sumnje da je 54-godišnjak počinio kaznena djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, a ostali osumnjičeni kaznena djela davanja mita u gospodarskom poslovanju, navode iz MUP-a.

Sumnja se da su od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, osumnjičeni 54-godišnjak Nikola Blažević, kao voditelj u trgovačkom društvu u vlasništvu Grada Zagreba te ujedno i predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja radova trgovačkog društva, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima, a koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, s ostalim osumnjičenima dogovorio posao.

To je uključivalo scenarij u kojem će Blažević njihovim trgovačkim društvima i obrtima osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te poslova hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem trgovačkog društva, da će požurivati naplatu računa i osigurati pružanje drugih usluga, pod uvjetom da mu zauzvrat isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla te pruže i druge usluge, a na što su oni pristali.

Osumnjičeni Blažević je, koristeći svoj položaj, na različite načine pogodovao određenom broju trgovačkih društava i obrta koji se bave građevinskim radovima, održavanjem zgrada te hitnim intervencijama.

Ta pogodovanja su se očitovala kroz pokazivanje ponuda ostalih ponuđača, kako bi vlasnici prijavljenih društava potom mogla prilagoditi i dostaviti povoljniju ponudu, dogovora kod pripreme postupaka izravnog ugovaranja, prioritetnog angažiranja kod hitnih intervencija i zahvata u odnosu na druge subjekte s liste sposobnih izvođača gradskog trgovačkog društva te kroz prioritetnu naplatu izvedenih radova, u odnosu na maksimalni zakonski rok i druga trgovačka društva i obrte.

Pored navedenog sumnja se da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, Blažević jednog od osumnjičenih poduzetnika obavještavao o aktualnim poslovima izvođenja građevinskih radova, pokazivao mu ponude drugih ponuditelja kako bi ovaj mogao sačiniti povoljnije ponude i tako dobiti poslove, a za što je dogovoreno da će mu zauzvrat 49-godišnji poduzetnik isplaćivati novčanu naknadu i obaviti rekonstrukciju njegovog stana, bez naplate usluge radova.

Isto tako, u travnju 2020. godine je omogućio zapošljavanje supruge 49-godišnjaka u gradskom trgovačkom društvu putem agencije te je tijekom studenog 2020. godine ishodio da se zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Zauzvrat mu je 49-godišnjak obavio rekonstrukciju stana.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.

Komentari