POLICIJA PODEBLJALA DRŽAVNI PRORAČUN: Zaustavili osam vozača, naplatili više od 70 tisuća kuna kazni, jedan će vozač najviše žaliti

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zagrebačka policija u posljednje vrijeme nešto intenzivnije provodi akcije protiv prekršitelja prometnih pravila, a sada javljaju kako su ukupno naplatili 72.500 kuna novčanih kazni i to za samo osam prekršitelja.

U četvrtak, 22. srpnja oko 16.30 sati, 57-godišnjak je pod utjecajem alkohola (2,22 g/kg) upravljao teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Brazilskom ulicom u smjeru istoka. Dolaskom do kućnog broja 12 skretao je ulijevo s namjerom parkiranja na obilježenom parkirališnom prostoru. U toj namjeri nije se uvjerio da može to učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu te je udario u drugi osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka koji je već bio parkiran. U prometnoj nesreći je nastala materijalna šteta. Zbog počinjenih prekršaja osumnjičeni je odveden na Općinski prekršajni sud u Novom Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 10.600 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca, istaknuli su.

Istog dana oko 18.20 sati je 74-godišnjak upravljao osobnim automobilom njemačkih nacionalnih oznaka iako kod sebe nije imao važeću vozačku dozvolu niti prometnu dozvolu vozila te je vožnjom unatrag sa zapadnog nogostupa kod kućnog broja 36 Dinarske ulice, gdje je prethodno bio nepropisno parkiran, a ne vodeći pritom računa o položaju vozila i smjeru kretanja te o položaju parkiranih vozila, naletio na osobni automobil daruvarskih registarskih oznaka koji je također bio nepropisno parkiran. I u ovoj prometnoj nesreći je također nastala materijalna šteta. Osumnjičenom je ponuđeno alkotestiranje, što je on odbio. Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu je proglašen krivim zbog počinjenih prekršaja i izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 12.900 kuna.

Nadalje, tvrde, u kasnim večernjim satima četvrtka, oko 23.50 sati, 38-godišnjak je upravljao motociklom vinkovačkih registarskih oznaka, a kretao se Alejom grada Bologne u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Velimira Škorpika, gdje su ga policijski službenici zaustavili tijekom redovnog nadzora vozila i vozača, utvrđeno je da motociklom upravlja pod utjecajem alkohola (1,99 g/kg). Zbog navedenog je odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna te zaštitna mjera upravljanja vozilom A kategorije u trajanju od tri mjeseca.

U petak, 23. srpnja oko 9.50 sati, 21-godišnjak je bez položenog vozačkog ispita i pod utjecajem alkohola (0,48 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Desprimskom ulicom u smjeru sjevera. Dolaskom do raskrižja s Desprimskom ulicom III. Odvojak, nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama ceste te je izgubio nadzor nad vozilom te naletio na rubni kamen. U prometnoj je nesreći nastala materijalna šteta dok je osumnjičeni na Sudu kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 11.500 kuna.

U subotu, 24. srpnja oko 40 minuta iza ponoći, 53-godišnji državljanin Sjeverne Makedonije je upravljao teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Jadranskom avenijom. Nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola (1,34 g/kg) te je nakon otrježnjenja odveden na Sud gdje je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 5500 kuna.

U nedjelju, 25. srpnja oko 1.30 sati, 24-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Karlovačkom cestom u smjeru zapada gdje je kod kućnog broja 21 zaustavljen od strane policijskih službenika radi provođenja nadzora vozila i vozača. Provjerama je utvrđeno kako je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola, a kod sebe nije imao vozačku dozvolu niti osobnu iskaznicu. Isto je tako utvrđeno da je vozilom upravljao nakon izvršnosti Rješenja kojim mu je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola, a prije stjecanja prava na samostalno upravljanje od 10. lipnja 2021. godine do 10.lipnja 2023. godine. Na Sudu je kažnjen novčanom kaznom od 8500 kuna.

U poslijepodnevnim satima nedjelje, oko 18.30 sati, 35-godišnjak je upravljao mopedom zagrebačkih registarskih oznaka te su ga policijski službenici u Ulici Velimira Škorpika zaustavili zbog obavljanja nadzora vozila i vozača. Provedenim nadzorom je utvrđeno da je vozilu isteklo važenje prometne dozvole i da nema sklopljenu policu obveznog osiguranja te da osumnjičeni nema položeni vozački ispit za AM kategoriju. Na općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 50 dana, uvjetno na 12 mjeseci te novčana kazna u iznosu od 2600 kuna.

Istog dana oko 20.50 sati je 75-godišnjak pod utjecajem alkohola (1,67 g/kg) i bez važeće vozačke dozvole, odnosno nije ju pokazao na zahtjev policijskog službenika, upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te se kretao Ulicom Šestinski dol u smjeru juga. Kada je došao do kućnog broj 73 skrenuo je desno prema parkirališnom prostoru bez da se prethodno uvjerio da to može učiniti na siguran način te je naletio na drugi osobni automobil koji je prethodno bio parkiran na parkirališnom prostoru. U prometnoj nesreći je nastala materijalna šteta. Osumnjičenom je na Sudu izrečena novčana kazna u iznosu od 10.900 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri mjeseca.

Komentari